Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesSlachterij en verwerkingCOV: 'Sluiting vleesbedrijven in Nederland vanwege corona niet aan de orde'

COV: 'Sluiting vleesbedrijven in Nederland vanwege corona niet aan de orde'

Sluiting van vleesbedrijven en/of slachterijen in verband met coronabesmettingen, zoals in de VS gebeurt, is niet aan de orde in Nederland. Dat zegt woordvoerder Richard van der Kruijk van de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

Hij reageert hiermee op de besmetting met COVID-19, van 28 Oost-Europese arbeidsimmigranten die bij slachterij VION in Scherpenzeel werken. In de Verenigde Staten dreigt een vleestekort doordat slachterijen, in verband met de vele coronagevallen bij personeel, de deuren sluiten.

Maatregelen

„Ik zie dit niet gebeuren in Nederland, omdat bedrijven al sinds maart maatregelen hebben genomen om besmetting te voorkomen en bij een onverhoopte besmette werknemer een brede verspreiding van het virus binnen het bedrijf voorkome", zegt Van der Kruijk. Dit betreffen volgens hem maatregelen om te zorgen dat mensen zich door het hele bedrijf zoveel mogelijk aan de anderhalve meter afstand kunnen houden (zowel tijdens de werkzaamheden als gedurende de pauzes), het plaatsen van plastic schermen, het schuiven met diensten en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PGB’s) etc. „Het produceren van vlees is overigens vanwege de rol in de voedselvoorziening een van de cruciale beroepen waarvoor zo nodig afwijkende bepalingen gelden", zegt de COV-woordvoerder.

Overleg

De COV voert volgens hem regelmatig overleg met vleesverwerkers, slachterijen en vakbonden over COVID-19 en de maatregelen die bedrijven nemen om de veiligheid van hun werknemers te borgen. „De RIVM-voorschriften bij een besmetting of een vermoeden van een besmetting zijn duidelijk en worden ook toegepast en nageleefd", stelt Van der Kruijk.

Vlees geen bron van corona

Consumenten hoeven zich volgens de COV geen zorgen te maken over het consumeren van varkensvlees uit de VION-vestiging, of uit welk ander vleesbedrijf dan ook. „Organisaties zoals RIVM, de Europese voedsel- en warenautoriteitt EFSA, de Europese Commissie, NVWA en het Voedingscentrum bevestigen dat er geen bewijs is dat voedsel een bron is om het coronavirus over te dragen", aldus Van der Kruijk.

Cijfers

De COV heeft geen cijfers van eventuele andere coronabesmettingen bij personeel in Nederlandse vleesbedrijven. Dat personeel besmet kan raken, kan altijd gebeuren, zegt Van der Kruijk. „Net als iedere burger in Nederland lopen ook medewerkers van slachterijen het risico om besmet te raken met het COVID-19 virus."

Bedrijven volgen bij een (vermoeden van) besmetting van een werknemer strikt de voorschriften van het RIVM en het COV-modelprotocol en eventueel van de GGD. „Daarnaast zijn de hygiënestandaarden in onze bedrijven in de regel hoger dan in de meeste andere bedrijven", aldus de COV-woordvoerder.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dossier Corona
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top