Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesSlachterij en verwerkingVion sluit slachterij in Duitsland vanwege corona

Vion sluit slachterij in Duitsland vanwege corona

Vleesverwerker Vion stopt de productie in de runderslachterijen in Bad Bramstedt. Ook een slachterij in Birkenfeld van Müller-Fleisch is gesloten. Bij Vion en Müller-Fleisch zijn respectievelijk ruim 50 en ruim 270 werknemers getroffen door het coronavirus, meldt Agrarheute.

Volgens Vion is ongeveer een derde van het personeel in Bad Bramstedt besmet met het coronavirus. Het is de bedoeling dat het personeel in eerste instantie op ongeplande bedrijfsvakanties gaat. Het gaat vooral om Albanese en Roemeense seizoenskrachten.

In Nederland is bij 28 arbeidsmigranten die in de slachterij in Scherpenzeel werkzaam zjin, COVID-19 geconstateerd. De 28 getroffen Oost-Europese arbeidsmigranten zijn in isolatie zijn geplaatst op een passagiersboot in Arnhem. In de slachterij in Velp werken in totaal 1.100 mensen, van wie 900 op tijdelijke contracten. Of er meer werknemers zijn besmet, moet onderzoek deze week uitwijzen.

Nederland

Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is sluiting van slachterijen in Nederland (nog) niet aan de orde. „Ik zie dit niet gebeuren in Nederland, omdat bedrijven al sinds maart maatregelen hebben genomen om besmetting te voorkomen en zo bij een onverhoopte besmette werknemer een brede verspreiding van het virus binnen het bedrijf voorkomen", zei COV-woorvoerder Richard van der Kruijk, vorige week tegen PigBusiness.

Dit betreffen volgens hem maatregelen om te zorgen dat mensen zich door het hele bedrijf zoveel mogelijk aan de anderhalve meter afstand kunnen houden (zowel tijdens de werkzaamheden als gedurende de pauzes), het plaatsen van plastic schermen, het schuiven met diensten en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PGB’s).

VS

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen weken meerdere grote slachthuizen gesloten, en heeft president Trump met noodbevoegdheden de bedrijven verplicht weer open te gaan. Amerikaanse vakbonden zeggen dat de grote slachtbedrijven hun personeel op de werkvloer zonder beschermingsmiddelen laten werken. Omdat aan de lopende banden het personeel zonder mondkapjes werkt, kunnen ze elkaar besmetten en ziek-maken.

Andere locaties

In het noorden van Duitsland is Vion van plan de komende weken slachtdieren op andere locaties te gaan verwerken. De landbouw uit Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Nedersaksen levert tot 3.200 runderen per week aan het centrale vleesbedrijf. Het bedrijf sprak van een louter voorzorgsmaatregel om werknemers te beschermen.

Foto van Iede de Vries
Tekst: Iede de Vries

Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Wikimedia Commons

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dossier Corona
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top