Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesCOV: ‘Oproep FNV kwetsend, ongefundeerd en ongepast’

COV: ‘Oproep FNV kwetsend, ongefundeerd en ongepast’

„De oproep FNV is kwetsend, ongefundeerd en ongepast.“ Dat stelt algemeen secretaris van de COV Richard van der Kruijk de oproep van de FNV om hard in te grijpen in de vleessector. „Het is een klap in het gezicht van de duizenden werknemers die zich dagelijks als een van de vitale beroepsgroepen inzetten voor onze voedselvoorziening.” De vakbonden, en niet alleen FNV, hebben in een brief aan het ministerie van LNV gesteld dat de werkzaamheden in slachterijen met onmiddellijke ingang stopgezet dienen te worde, totdat de gezondheid en veiligheid van de medewerkers kan worden gewaarborgd.

De brief en het artikel op de website zijn bij de vleessector in het verkeerde keelgat geschoten. Van der Kruijk: „Waar heel Nederland zijn waardering uit voor de bedrijven en mensen die tijdens de coronacrisis in de frontlinie hun werk doen, vindt FNV het nodig de vleessector een mes in de rug te steken op basis van een tendentieuze enquête met slechts een respons van 1 procent van alle werknemers.

COV-modelprotocol

De vleessector werkt volgens COV al sinds maart met een COV-modelprotocol met Covid-19 maatregelen voor de bedrijven. Het protocol bevat concrete afspraken om de insleep en eventuele verspreiding van het virus binnen de bedrijven te voorkomen. De richtlijnen van het RIVM en de overheid zijn hierin geborgd. Daar waar de 1.5 meter afstand binnen het bedrijf niet gerealiseerd kan worden, worden alternatieve maatregelen zoals het plaatsen van schotten tussen de werkplekken of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen toegepast, schrijft de brancheorganisatie in een persbericht. Veel bedrijven hebben speciale toezichthouders aangesteld om de naleving van de afspraken te borgen. Al deze extra maatregelen zijn in aanvulling op de hygiënemaatregelen die de sector in ieder geval al standaard toepast.

Uitdagende omstandigheden

De productie van voeding is een van de vitale functies in Nederland. Terwijl een groot deel van Nederland thuis moest blijven, moesten bedrijven en werknemers in de vleessector volop aan de bak om ervoor te zorgen dat ondanks uitdagende omstandigheden vleesproducten op het menu van de consument kan blijven staan. De vleessector is een sterk geconsolideerde, arbeidsintensieve sector met traditioneel een belangrijke populatie aan arbeidsmigranten. Van der Kruijk: „Bedrijven die produceren voor de retail draaien volop en hebben er alle belang bij om al onze werknemers gezond en gemotiveerd aan het werk te houden. Kijkend naar het ziekteverzuim in de sector, zijn we daar ook absoluut goed in geslaagd”

Samen de schouders eronder

Het integraal doorvoeren van de ‘anderhalve-meter-eis’ is een uitdaging waar we iedere dag mee bezig zijn en waar we ook regelmatig tot nieuwe inzichten komen. Het borgen van de maatregelen is niet alleen een verantwoordelijkheid voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. De oproep van FNV om meer toezicht door de werkgever vindt de COV wel erg eenzijdig aangezien het naleven van de afspraken door de werknemers zelf een van de grootste problemen is. „Daar zullen we samen met de vakbonden onze schouders onder moeten zetten, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid”, vindt Van der Kruijk.

Overleg sociale partners

De COV geeft aan dat ze wekelijks overleg met de vakbonden heeft. Ze hebben pas nog verzocht om van ons protocol een gezamenlijk protocol namens sociale partners te maken. „Wat ons betreft betekent iets samen uitdragen ook samen verantwoordelijkheid nemen voor de uitvoering en gezamenlijk een oplossing vinden voor mogelijke dilemma’s daarbij. De oproep om dan maar bedrijven te sluiten is net zo ridicuul als een oproep om alle werknemers die zich niet aan de voorschriften houden te ontslaan” aldus Van der Kruijk.

De COV heeft toegezegd direct actie te ondernemen als er signalen zijn over bedrijven waar het onverhoopt toch niet goed gaat. Maar dan wel als deze concreet onderbouwd worden. Tot nu toe zijn er slechts enkele van dergelijke signalen gekregen. Hierop is direct door de betrokken bedrijven actie ondernomen.

Vion herkent beeld FNV niet

Ook Vion geeft aan zich niet te herkennen in het beeld dat de vakbonden schetsen. „We werken al sinds de afkondiging van de coronamaatregelen met protocollen”, geeft Vion-woordvoerster Nancy Aschman aan. „We doen er alles aan om de maatregelen uit te voeren en de veiligheid te garanderen. Daarnaast hebben we nauw contact met RIVM en de NVWA. Ieder bedrijf in Nederland, ook buiten de sector, doet zijn best om de maatregelen te handhaven. Ook wij.” In Duitsland sloot Vion wel een slachterij, maar volgens Aschman was dit een hele andere situatie en betrof het een grote groep werknemers, waardoor de slachtlijn onvoldoende bezet kon worden en de slachterij gesloten moest worden. De slachterij zal echter spoedig weer haar deuren openen.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: COV

Bron: COV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top