Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingRogge in varkensvoer vermindert CO2-uitstoot

Rogge in varkensvoer vermindert CO2-uitstoot

Op rogge gericht voeren kan de CO2-uitstoot bij vleesvarkens helpen verminderen. Met rogge gevoerd voer, dat ook koolzaad bevat, kan de jaarlijkse CO2-uitstoot bij vleesvarkens met meer dan 20 procent verminderen, zo is gebleken uit het Duitse onderzoeksproject ‘6-R concept’.

Volgens KWS Lochow GmbH produceert hybride rogge minder broeikasgasemissies dan tarwe, omdat de rogge minder behoefte heeft aan kunstmest en water. Bovendien heeft rogge een zeer goede plantgezondheid. „Als alle vleesvarkensbedrijven in Duitsland overschakelen op het nieuwe concept - en dat zijn meer dan 18.000 bedrijven met meer dan 17 miljoen dieren - zou dit elk jaar ongeveer 6,5 miljoen ton CO2 in de landbouw kunnen besparen", legt Andreas von Felde uit, hoofd van de KWS-afdeling diervoeding.

Kortere transportroutes

Het gebruik van rogge zorgde er daarnaast voor dat lange transportroutes overbodig waren, omdat het voer regionaal geproduceerd kon worden, zo bleek uit het onderzoeksproject. Geïmporteerde tarwe wordt tegenwoordig vaak aan het varkens- en veevoer toegevoegd, evenals geïmporteerde sojaproducten als eiwitleverancier, legt de voerexpert uit. Dit heeft volgens hem een negatieve impact op de CO2-balans. Hybride rogge zou daarentegen in voldoende hoeveelheden regionaal kunnen worden verbouwd en koolzaad als soja-eiwitgewas kunnen vervangen.

Grootschalig voerproef

Volgens KWS was het 6-R-concept het enige varkensvoerproject dat vorig jaar werd geselecteerd voor het KlimAgrar-innovatieprogramma van het Duitse ministerie van Landbouw. Hierbij zijn 33 projecten voor klimaatvriendelijke maatregelen in de landbouw met elkaar verbonden. Als onderdeel van het geslaagde kleinschalige KlimAgrar-onderzoeksproject zullen nu grootschalige voederproeven met meer dan 20.000 dieren worden gebruikt om de CO2-klimaatvriendelijke uitkomsten te kunnen controleren, als ook de mogelijke gunstige effecten ervan op dierenwelzijn.

„Het enorme CO2-besparingspotentieel van gewijzigde voederconcepten laat zien hoe groot de kans op grondstofbesparende teelt van hybride rogge is, zowel in diervoeding als vanuit het oogpunt van plantenteelt”, zegt Von Felde uit. De resultaten van dit nieuwe onderzoek worden in juni van dit jaar verwacht.

Foto van Iede de Vries
Tekst: Iede de Vries

Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: Agrar Heute

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top