Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenCOV: ‘Geen vrees voor tijdelijke sluiting Nederlandse slachthuizen’

COV: ‘Geen vrees voor tijdelijke sluiting Nederlandse slachthuizen’

De coronamaatregelen in de Nederlandse slachterijen worden goed nageleefd. Een tijdelijke sluiting, gelijk aan enkele Duitse slachthuizen, is volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) niet aan de orde. De Nederlandse maatregelen rondom huisvesting, transport, arbeid en zorg voor arbeidsmigranten werkzaam in de vleessector zijn vastgelegd in protocollen die gebaseerd zijn op de richtlijnen van het RIVM.

Momenteel zijn meerdere Duitse slachthuizen op last van de overheid tijdelijke gesloten. Aanleiding is dat een aanzienlijk deel van het personeel besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Door de diverse sluitingen valt momenteel een aanzienlijke slachtcapaciteit weg. Dit kan ook gevolgen hebben voor Nederlandse varkenshouders van wie de varkens normaliter in Duitsland worden geslacht.

Vrees

Bij varkenshouders bestaat de vrees dat ook personeel van Nederlandse slachthuizen in grote getale getroffen wordt door het coronavirus, met tijdelijke sluiting van de slachtlijnen tot gevolg. De COV deelt deze vrees niet. Volgens deze organisatie zijn de Nederlandse maatregelen rondom huisvesting, transport, arbeid en zorg voor arbeidsmigranten werkzaam in de vleessector vastgelegd in protocollen die gebaseerd zijn op de richtlijnen van het RIVM. De COV onderstreept dat slachthuizen deze protocollen in de regel goed naleven. „Hierdoor is het risico op verspreiding van het virus bij een onverhoopte besmetting in Nederland beperkt”, aldus de COV.

Beleid en handhaving

Kort na de afkondiging van de coronamaatregelen heeft de vleessector een protocol opgesteld. In dit protocol zijn onder andere afspraken opgenomen over het borgen van de 1,5 meter afstand, eventuele alternatieve oplossingen indien dit binnen het bedrijf technisch niet haalbaar is en over het toezicht op de naleving ervan. De Nederlandse overheid heeft onlangs een review gehouden op dit protocol en slechts twee aanpassingen voorgesteld. De COV zegt dat deze zullen worden doorgevoerd.

Regelmatig overleg

De COV overlegt regelmatig met de NVWA en de vakbonden over de werking en naleving van het protocol. Bij eventuele signalen dat er iets niet in orde zou zijn, neemt de COV direct contact op met het betrokken bedrijf. In de afgelopen weken was dit enkele keren nodig. De betrokken bedrijven hebben vervolgens direct actie ondernomen. Volgens de COV realiseren de bedrijven zich heel goed dat werknemers zorgen kunnen hebben over het coronavirus. Die zorgen worden heel serieus genomen.

Snel testen

Onlangs heeft de COV de overheid opgeroepen om als extra maatregel medewerkers met verschijnselen van het coronavirus direct (en, gezien het maatschappelijke belang van de sector zo mogelijk met voorrang) te testen. Het huidige ziekteverzuim in de vleessector ligt op of in sommige gevallen zelfs onder het niveau van dezelfde periode in 2019.

Arbeidsmigranten

In Duitse slachthuizen worden vooral arbeidsmigranten getroffen door het virus. Daarbij wordt als een besmettingsoorzaak gewezen naar de soms belabberde woonomstandigheden. Volgens de COV is de maatschappelijke aandacht voor woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten begrijpelijk in het licht van de huidige coronacrisis. In de Nederlandse vleessector werken circa 6.000 arbeidsmigranten. De COV onderstreept dat mede door hun inzet de bedrijven in de afgelopen periode een cruciale bijdrage hebben geleverd aan het borgen van de levering van vlees en vleeswaren. Precies om die reden vinden bedrijven het ook erg belangrijk om hen – net als de eigen werknemers – een gezonde en veilige werkomgeving te bieden

Eisen vastgelegd

In de Nederlandse cao voor de vleessector zijn afspraken vastgelegd over minimumeisen voor huisvesting en arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten in de vleessector. De naleving van de eisen wordt onafhankelijk gecontroleerd door de stichting Normering Arbeid en de stichting Normering FLexwonen. Daarnaast heeft de uitzendbranche een eigen protocol over veilig werken opgesteld.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief

Bron: COV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top