Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVlees147 van 657 medewerkers Groenlo besmet met corona

147 van 657 medewerkers Groenlo besmet met corona

Uit onderzoek door de GGD onder alle 657 medewerkers van de vestiging Groenlo blijkt dat 147 medewerkers daarvan positief getest zijn op corona. Dat meldt Vion. Eerder bleek dat 45 medewerkers positief testten op een groep van 212 medewerkers. Hierna werd in overleg met de GGD besloten alle overige 445 medewerkers die werkzaam zijn in de vestiging, Groenlo ook te testen.

Op 21 mei besloot de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland na overleg met de GGD om alle medewerkers van de slachterij Vion in Groenlo de komende twee weken in thuisquarantaine te houden. Ook de 102 nu positief geteste medewerkers hadden geen klachten of symptomen. De GGD is op grond van deze uitkomst gestart met een bron- en contactonderzoek om verdere verspreiding van het virus in de grensregio te dammen.

Oorzaak besmettingen onbekend

Ronald Lotgerink, CEO Vion Food Group: „Allereerst zijn wij geschrokken en verrast dat 22% van onze medewerkers, die werken in Groenlo, besmet zijn. De gezondheid en veiligheid van al onze medewerkers zijn prioriteit nummer één. De schrik zit er in omdat dit de eerste keer is dat er is getest onder een groep mensen die vrij is van gezondheidsklachten. En dan blijkt 147 mensen uit deze groep zonder klachten het virus te hebben. Dat is kennelijk een kenmerk van dit virus. Wij kennen de oorzaken nog niet waarom bij ons vleesbedrijf in Groenlo deze besmettingsgraad is. Wij houden ons strikt aan de voorschriften van de autoriteiten voor de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers. Zodat onze medewerkers zorg kunnen blijven dragen voor de vleesvoorziening in Nederland. Als dan de besmettingsgraad vervolgens boven verwachting van de experts ligt, dan zal dat betekenen dat we met de experts, zoals RIVM, GGD en NVWA, hier aanvullende maatregelen op nemen. Daarover zijn we steeds in gesprek. Zo ook nu. Wij volgen de lijn RIVM/GGD/NVWA.”

Intensief contact met medewerkers

Vion zegt dat ze voortdurend alle benodigde maatregelen getroffen om te zorgen voor de bescherming van de gezondheid van haar medewerkers. Ook voldoet het bedrijf aan alle voorwaarden van RIVM, NVWA en GGD om besmetting te voorkomen. Het bedrijf geeft aan intensief contact met alle medewerkers gedurende deze periode te hebben, totdat zij weer aan de slag mogen gaan. De vleesproductie wordt tijdelijk verplaatst naar andere vestigingen van Vion in Nederland.

Naar aanleiding van deze testresultaten zal Vion in overleg treden met de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, de GGD en de NVWA onder welke voorwaarden er bij deze vestiging weer kan worden doorgewerkt. Daarbij zal Vion nadrukkelijk alle tot nu toe genomen maatregelen onder de loep nemen en verbeteringen doorvoeren als daar aanleiding voor is en binnen de mogelijkheden die het bedrijf heeft. Dit betreft de werkomgeving, de woonsituatie van de werknemers als ook het vervoer naar de vestiging.

Nauw samenwerken instanties

Vion blijft zoals steeds in de huidige situatie nauw samenwerken met de medewerkers en de verschillende instanties zoals de Veiligheidsregio, GGD, RIVM, NVWA en Inspectie SZW. Het bedrijf zet zich in voor een zo veilig mogelijke werk- en woonomgeving.

Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, heeft Vion in Groenlo ook een ultimatum gegeven. Het bedrijf heeft 48 uur om 25 medewerkers die niet op de testlocatie verschenen en dus nog niet zijn getest op het coronavirus alsnog te laten testen. Heerts wil ook de ontbrekende gegevens van vijf medewerkers snel hebben, meldt hij. Doordat contactgegevens ontbreken of niet kloppen, kan de GGD niet goed een bron - en contactonderzoek doen bij de besmette personen. Verder moet Vion laten zien welke medewerkers op andere locaties werken in de regio.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Vion

Bron: Vion

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top