Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesRetail en consumentBelgische vleesfederatie: 'Minder kans op coronabesmettingen'

Belgische vleesfederatie: 'Minder kans op coronabesmettingen'

De topman van de Belgische vleesverwerkende industrie Febev verwacht niet dat inhuurpersoneel in de tientallen slachthuizen en honderden vleesverwerkers getroffen zullen worden door coronabesmettingen zoals in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Volgens gedelegeerd bestuurder Michael Gore is die kans door goed Belgisch beleid fors kleiner dan elders. „Van overvolle busjes of massale huisvesting is bij ons geen sprake.”

De problematiek begon in de VS; veel werknemers bleven waarschijnlijk doorwerken omdat bij ziekte hun salaris wordt gekort of zelfs vervalt. Inmiddels grijpt de problematiek ook in Duitsland om zich heen, bij onder meer Westfleisch en Müller Fleisch. Westfleisch is ecther weer begonnen met slachten. Hier wordt gewezen op de slechte huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten in barakken en leegstaande kazernes. Daar wordt nu middels nieuwe wetgeving de rol van koppelbazen en uitzendbureaus aan banden gelegd, en worden de slachthuizen-zélf verantwoordelijk gesteld, ook voor de tijdelijke huisvesting.

België geen groepshuisvesting personeel

Volgens de Belgische vleesindustrie is de situatie met Duitsland absoluut niet vergelijkbaar, en komt met een geruststellende verklaring. „Onze slachterijen zijn minder groot dan sommige Duitse slachterijen. Groepshuisvesting van vele honderden mensen kennen we niet. Bovendien hebben we sinds 2012 een sterk protocol om sociale fraude te bestrijden, ook bij onderaannemers, om gesjoemel met lage lonen, slechte huisvesting etc. tegen te gaan”, aldus Febev-bestuurder Gore in een vraaggesprek met Landbouwleven.

Belgische bedrijven doen er volgens hem alles aan om te zorgen dat personeel op voldoende afstand werkt en mondkapjes draagt. Nog voor de ‘lockdown’ is vanuit Febev een beheersplan opgesteld die ook voorziet ook in bescherming van inspecteurs en de zelfstandige dierenartsen die er werken. De slachthuizen kunnen het toezicht niet wegsturen.

Drie arbeidsmigranten per busje

Al vroeg in de coronacrisis heeft België besloten dat het collectieve vervoer van inhuurpersoneel anders moest: In een busje voor negen mogen, maar drie arbeidsmigranten plaatsnemen. Onderaannemers vonden dat veel te duur, maar uiteindelijk hebben de slachthuizen besloten een deel zelf te betalen. Van overvolle busjes of massale huisvesting is in België geen sprake. Toch kan Febev niet uitsluiten dat mensen die in een slachterij werken besmet raken. De Febev-bestuur hoop dat in het onverhoopte geval van een corona-crisis in de Belgische vleesindustrie er geen antivleescampagnes komen, zoals in het buitenland al wel is gebeurd.

Foto van Iede de Vries
Tekst: Iede de Vries

Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.

Beeld: Agrio archief

Bron: Landbouwleven.be

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top