Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenPolitiek en beleidSlachterijen blijven gewoon open en sluiten pas als het niet meer veilig is

Slachterijen blijven gewoon open en sluiten pas als het niet meer veilig is

Minister Schouten van Landbouw gaat geen slachterijen sluiten. „Slachterijen hebben zelf de sleutel in handen. Ze sluiten op het moment dat het niet meer veilig is door uitbraken van het coronavirus onder personeel.” Dat zei de minister gisteravond na een lang en intens gesprek met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) en LTO Nederland.

De dreiging van de minister om slachterijen te sluiten is daarmee nog niet helemaal weg. GGD-en voeren momenteel testen uit onder dertienduizend medewerkers van runder- en varkensslachterijen. Als de resultaten aantonen dat het gevaarlijk is voor NVWA-toezichthouders gaan ze alsnog weg. Dat heeft enorme gevolgen, want zonder controleurs mag er niet geslacht worden.

Als er te veel medewerkers besmet zijn het coronavirus kunnen ook veiligheidsregio’s ingrijpen. Bij varkensslachterij Vion in Groenlo zijn 147 medewerkers besmet. De NVWA trok zich hier terug en de veiligheidregio sloot de slachterij voor twee weken.

De minister dreigde maandag met het terughalen van NVWA-toezichthouders indien de branche dinsdagavond niet met extra maatregelen zou komen om ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden. Dinsdagavond liet Schouten weten dat de verantwoordelijkheid vooral bij de sector zelf ligt. Ze sprak onder meer over veilige huisvesting van slachterijpersoneel en het vervoer naar de slachterijen.

Schotten plaatsen

Voorzitter Jos Goebbels van brancheorganisatie COV liet na afloop weten dat er wordt gekeken naar veranderingen in de huisvesting van slachterijpersoneel. Ook zei hij dat slachterijen er alles aan doen om aan de regels voor werknemers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te voldoen. Zo plaatsen slachterijen schotten om de 1,5 meter in acht te nemen. Ook gaf Goebbels aan dat slachterijmedewerkers momenteel niet meer zo dicht op elkaar werken dan op de archiefbeelden die her en der verschijnen.

Testen onder elfduizend medewerkers van pluimveeslachterijen hebben nul besmettingen van corona opgeleverd, stelt voorzitter Gert Jan Oplaat van Nepluvi. Pluimveeslachterijen namen een reeks aan maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo worden werkplekken afgeschermd als afstand bewaren niet mogelijk is, meten steeds meer slachterijen iedere dag de temperatuur van medewerkers en is het vervoer van arbeidsmigranten aangepast. Volgens Oplaat helpen pluimveeslachterijen elkaar, indien onverhoopt een slachterij tijdelijk moet sluiten. „Dat hebben slachterijen in het verleden ook altijd gedaan."

De Nepluvi-voorzitter is verbaasd over de zorgen van vakbond FNV over de situatie van slachterijpersoneel. „We hebben ook samen met de vakbonden onze protocollen opgesteld en waar nodig aangepast.”

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top