Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen‘Ik heb de ambitie om de reputatie hoog te houden’

Zoon Johan Schutter beoogde opvolger Handelshuis Schuttert:

‘Ik heb de ambitie om de reputatie hoog te houden’

Johan Schuttert, zoon van Jan Schuttert van het gelijknamig Handelshuis Schuttert, is de beoogde opvolger en hij wordt stilletjes naar voren geschoven om wat meer in de spotlichten te staan. Johan heeft de enorme uitdaging om de grote schoenen van zijn vader te vullen. Net als zijn vader is de 27-jarige zoon echter nuchter en bedachtzaam en is hij ogenschijnlijk niet onder de indruk van deze uitdaging. Hoewel hij als jongeling altijd thuis op de varkenshouderij bezig was met allerlei werkzaamheden als varkensladen, was Johan aanvankelijk helemaal niet van plan zich aan te sluiten bij het bedrijf van zijn vader. Hij wilde onafhankelijk zijn eigen weg en toekomst kiezen.

„Ik ging naar de HAVO, maar leren dat vond ik eigenlijk niks. Ik wilde praktische dingen doen. Ik deed een stap terug en volgde de neer praktische opleiding MBO 4 Internationale Handel en Groothandel. De handel heeft mij altijd getrokken en op de MBO kreeg ik het plezier van school weer terug door de gerichte vakken en liep een half jaar stage in Dublin. Binnen drie jaar was ik klaar om vervolgens verder te studeren aan Hanzehogeschool Commerciële Economie in Groningen. In die tijd wist ik nog niet dat ik verder wilde met het thuisbedrijf. Ik had wel affiniteit met handel, maar niet per se in de agrarische sector. Via deze opleiding en stages leerde ik andere dingen en langzamerhand keek ik ook anders tegen het bedrijf van mijn vader aan.”

Ik wilde niet iets anders en toen ben ik weer in Ommen gaan wonen

„Er kwamen andere gesprekken om tafel en ik begon vooral breedte van het Handelshuis Schuttert steeds interessanter te vinden. Ik studeerde af met een scriptie over de optimalisatie van leaseauto’s en kreeg bij dat leasebedrijf een baan aangeboden waar ik verantwoordelijk was voor teruggekeerde leaseauto’s. Via de handel en veilingen moest ik de oude leaseauto’s verkopen. Dat was leuke handel; alleen geen eigen handel en dat stak een beetje. In die tijd praatte ook verder met het thuisfront. Mijn vader nam handelsbedrijf Van den Berkmortel in Sint-Oedenrode over, daardoor kreeg het bedrijf een groei impuls. Dit was voor mij ook het ogenblik om te overwegen als ik ooit nog een keer wat zou willen doen bi j het handelshuis dan was dit het moment. Mijn pa was 58 jaar en ik kon nog heel veel leren van hem. Ik besloot om er in te stappen en mijzelf een half jaar te geven om te zien of dit was wat ik wilde. Die stap heb ik nu twee jaar geleden gemaakt en binnen een half jaar had ik de knoop al doorgehakt. Ik wilde niet iets anders en toen ben ik weer in Ommen gaan wonen.“

Als je op alle bedrijven rondloopt en de boer op gaat, begint er iets te leven

„Voor mij was het toch wel een positieve verrassing dat ik het werken bij Handelshuis Schuttert zo boeiend vond. Het trok meer dan ik dacht. Het bedrijf bestaat uit meerdere takken. We hebben een handelstak, een akkerbouwbedrijf met bijna 600 hectare grond en zes varkensbedrijven. Één opfokbedrijf, drie vermeerderingsbedrijven en twee vleesvarkensbedrijven. Ik zou mij in de eerste instantie met de organisatie bemoeien en toen ik in de gaten welke synergie er binnen bedrijf was, kreeg ik steeds meer zin en passie. Het combineren van alle takken is fascinerend en als je op alle bedrijven rondloopt, gesprekken voert, de boer op gaat, dan begint er iets te leven. Mijn takenpakket lag in het begin vrij open. Ik had een paar opdrachten, zoals het maken van een efficiënte planning voor de vrachtwagen en onderhoud. Ik kon toen rustig kijken wat ik eigenlijk binnen het bedrijf wilde gaan doen. Jos Mensen werkte bij ons, maar hij werd helaas ziek en kon niet verder. Ik heb in een vroeg stadium een aantal klanten van Jos overgenomen. Voordat ik het wist, zat ik ineens midden in de varkenshandel. We hebben de lijst gepakt van klanten waar Jos kwam en een selectie gemaakt en ben samen met Jos langs deze klanten gegaan.”

Ik moet de reputatie toe-eigenen als ik daadwerkelijk in mijn vader's voetsporen wil treden

„De boeren waar ik langs kwam, vonden het prachtig dat er weer nieuw en jong bloed was, maar ik was bewust van het feit dat ik in feite nog een jongeling was. Ik ben altijd eerlijk geweest tegen boeren en zei tegen hen: ‘Jullie kunnen mij meer leren dan ik jullie, maar wat ik niet weet of waar ik geen antwoord op heb, zoek ik uit’. Natuurlijk had ik de naam van mijn vader mee. Maar dat werkt twee kanten op. Aan de ene kant is er de positieve reputatie, daardoor kom je gemakkelijk aan de praat met mensen, maar aan de andere kant moet je uitkijken dat ze niet denken dat je zoals de vader bent. Ik heb wel de ambitie om de reputatie hoog te houden. Dat is ook mijn doel en daarom wil ik de jaren gebruiken om van mijn vader te leren. Mijn vader is klein begonnen en steeds groter gegroeid. Allemaal heel geleidelijk. Ik val hier midden in, maar ik moet de reputatie toe-eigenen als ik daadwerkelijk in mijn vader voetsporen wil treden. Ik hoop dat ik daar de capaciteit voor heb. Tot nu toe gaat het geleidelijk en het gaat steeds beter. Ik heb het idee dat ik steeds iets meer overzicht krijg.”


Lees het hele en verdere interview met Johan Schuttert deze maand in het vakblad Pig Business, dat op 6 juni is verschenen. Ontvangt u het blad nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top