Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsHuisvestingVernieuwende zeshoekige vleesvarkensstal praktijkrijp

Vernieuwende zeshoekige vleesvarkensstal praktijkrijp

Sweco en Agrifirm Exlan hebben een nieuwe zeshoekige vleesvarkensstal ontwikkeld, een stal: zonder emissies, die energieneutraal is, reststromen hergebruikt en zorgt voor een optimaal stalklimaat.

De naam van de nieuwe vleesvarkensstal is de Zero-stal en kenmerkt zich door een zeshoekig ontwerp met een centrale technische kern. Vanuit de kern van de stal wordt het stalklimaat geregeld en alle emissies beheerst. De installaties in deze kern zuiveren onder andere alle in- en uitgaande lucht en zetten deze om in nuttige producten.

Jaap Drost, senior projectmanager Installatietechniek bij Sweco (voorheen Grontmij): „De stal is voorzien van een intelligent vacuüm mestafvoersysteem, waarbij de afvoerfrequentie middels sensortechnologie is afgestemd op de mestproductie. Bij het hygiëniseren van de mest ontstaan methaan en ammoniak, die in een brandstofcel worden omgezet in warmte en elektriciteit. Ook komt water vrij. De installaties in de stal gebruiken deze warmte, elektriciteit en water. Samen met thermische zonnepanelen en een warmte-koude-opslag maakt dit de stal energieneutraal.”

Slim dakontwerp
In het stalontwerp is ook aandacht besteed aan het dierenwelzijn. Peter Schepers, senior adviseur Milieutechniek van Agrifirm Exlan. „Er zijn mogelijkheden om het natuurlijke gedrag te uiten. Een slim dakontwerp regelt een diffuse toetreding van daglicht in de dierenverblijven om het biologisch ritme van de dieren te bevorderen. Daarnaast zorgt een intelligent klimaatsysteem voor gezonde lucht voor dier en mens.”

De stal kent een constructie die past in het landschap. Schepers: „Het is een uitgebalanceerd bouwtechnisch ontwerp geïntegreerd met innovatieve technologie”. Volgens Sweco en Agrifirm Exlan worden de hogere investering terugverdiend door betere technische resultaten en mogelijke extra opbrengsten door afzet in een ketenconcept. Agrifirm Exlan zegt dat de bouwkosten substantieel hoger zijn dan een traditionele stal, maar geeft aan dat ze geen exact bedrag kunnen geven. „De bouwkosten zijn sterk afhankelijk van de uitvoering van de stal."

Potentiele investeerders
De partijen willen nu samen met potentiele investeerders en andere partijen de volgende stap zetten naar de realisatie van een eerste Zero-stal. Het concept is al zover ontwikkeld dat als er een geïnteresseerde varkenshouder komt ze snel aan de slag kunnen. Er zal nog wel een vergunning moeten worden aangevraagd. De initiatiefnemers staan open voor nieuwe consortiumpartners die hier een bijdrage aan willen leveren.

De Zero-stal kwam mede tot stand dankzij de ondersteuning van de netwerkorganisatie Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van Economische Zaken. Sweco en Agrifirm Exlan hebben het afgelopen half jaar de technische en economische haalbaarheid van de nieuwe vleesvarkensstal verkend.

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Agrifirm Exlan

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Stalklimaat
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top