Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesSlachterij en verwerking‘Dierenleed in Europese slachterijen vooral door onbekwaam personeel’

‘Dierenleed in Europese slachterijen vooral door onbekwaam personeel’

Vrijwel alle gevallen van dierenleed in slachterijen, zijn te wijten aan tekortkomingen van het personeel. Dat stelt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, EFSA, in een rapport over varkensslachterijen. Het rapport benoemt in totaal 30 meest-voorkomende situaties in het slachtproces, vanaf aankomst en lossen van varkens tot verdoven en doden.

De tekortkomingen die worden beschreven, betreffen onder meer gebrek aan opleiding of vermoeidheid. De beschreven gevallen van dierenleed omvatten onder andere hittestress, dorst, langdurige honger en ademnood.

In het verslag wordt vooral gewezen op het gebrek aan vaardigheden of gebrekkige opleiding van het personeel. Welzijnsproblemen voor dierenleed worden niet genoemd bij de feitelijke werkplekken, de apparatuur of de bedrijfsvoering. Slecht gebouwde faciliteiten bleken wel een bijkomende factor te zijn bij het ontstaan van gevaren, maar niet de oorzaak. „Zelfs in een goed ontworpen en uitgerust slachthuis is de opleiding van personeel een belangrijke preventieve maatregel om dierenleed te voorkomen", aldus het rapport.

Herijking dierenwelzijn

De rapportage over dierenwelzijn vormt een onderdeel van het nieuwe EU-duurzaamheidsbeleid, de Green Deal. Daarin vervult het voedselbeleid, de Boer tot Bord-strategie, een sleutelrol. Als onderdeel van dat herijkingsproces herziet de Europese Commissie momenteel alle huidige bepalingen over dierenwelzijn. Tijdens een bijeenkomst eerder deze week zei EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid Stella Kyriakides dat een 'behoorlijke hervorming van de wetgeving voor dierenwelzijn' nodig is. Dat staat voor 2023 op de planning.

Dierenwelzijn was tot nu toe vooral een onderwerp voor de Landbouwcommissie. Maar uit een andere EU-studie, die ook deze week is gepubliceerd, blijkt dat de agrarische AGRI-tak binnen de EU daar in de toekomst veel minder over te zeggen zal hebben. In die studie wordt beschreven welke EU-afdelingen belast worden met onderdelen van de Green Deal, en onder welke directoraten-generaal ( DG’s) dat straks gaat vallen

Foto van Iede de Vries
Tekst: Iede de Vries

Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top