Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBelangenbehartigingBij hitte: extra aandacht voor melden en aanbieden kadavers

Bij hitte: extra aandacht voor melden en aanbieden kadavers

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) vraagt varkenshouders in warme perioden deze zomer extra zorgvuldig te zijn met het melden en aanbieden van kadavers. In de nieuwsbrief Rendactueel, die varkenshouders en andere aanbieders van kadavers rond 15 juli zullen ontvangen, besteedt Rendac specifiek aandacht aan de werkwijze met betrekking tot het melden, bijmelden en aanbieden van kadavers tijdens de zomerperiode.

Bij perioden van hoge temperaturen is het nog belangrijker om de aantallen en/of kilogrammen zo nauwkeurig mogelijk door te geven en gebruik te maken van de optie tot bijmelden. Het VRS-systeem (het 'bandje') geeft de mogelijkheid tot bijmelden, indien er op het moment van melden reeds een melding is gemaakt voor diezelfde dag. Bijmelden kan dus als er, in aansluiting op de melding die al is gemaakt, extra materiaal aangeboden wordt.

Accurate en actuele meldingen helpen Rendac om een efficiënte- en hygiënische ophaling mogelijk te maken, stelt de POV. „Het helpt bij het voorkomen van verstoringen waarbij kadavers later worden opgehaald en ze langer aan de weg staan met geuroverlast als gevolg. Met een juiste melding helpen varkenshouders zichzelf en hun collega-veehouders."

Hitteprotocol

Als de weersomstandigheden erom vragen, haalt Rendac ook op zaterdag kadavers op om onwenselijke situaties te voorkomen. Of er op zaterdag wordt opgehaald, wordt in de regel door Rendac op donderdagmiddag besloten en gecommuniceerd op basis van de weersvoorspelling die dan geldt. Rendac communiceert dit via de VRS ('het bandje'), de Rendac website, Rendac App, Facebook en Twitter.

Kadavers zorgvuldig aanbieden

Rendac stelt eisen aan het aanbieden van de kadavers. Die zijn bij de aanbieders bekend en zijn er ook op gericht om bij het aanbieden en ophalen zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken naar omwonenden en recreanten. In de IKB–regelingen voor varkens zijn voorwaarden voor het koelen en aanbieden van kadavers opgenomen. Het is volgens de POV belangrijk dat onder alle omstandigheden de kadavers op een deugdelijke manier worden afgedekt zodat ze niet zichtbaar zijn en geuroverlast wordt voorkomen.

Koelen

Inmiddels maakt bijna de helft van het aantal varkenshouderijbedrijven gebruik van gekoelde en afgesloten containers waaronder koelkelders. De POV vindt dit een goede ontwikkeling en wil overschakeling naar deze systemen verder stimuleren.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Rendac

Bron: Nieuwsbrief POV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dossier Hittestress
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top