Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenPersoneelNu ook COVID19 in slachterijen in Oostenrijk: nog geen sluitingen

Nu ook COVID19 in slachterijen in Oostenrijk: nog geen sluitingen

Ook in Oostenrijk zijn in drie grote vleesverwerkende bedrijven COVID19-besmettingen onder het personeel geconstateerd. In totaal twaalf medewerkers zijn positief getest op het COVID19-virus, bevestigde het crisisteam van de deelstaat Opper-Oostenrijk zondag tegen persbureau APA.

De door COVID19 getroffen Oostenrijkse vleesverwerkende bedrijven liggen niet ver van de Duitse grens. De andere medewerkers van de besmette bedrijven werden zondag nog getest. De uitslagen daarvan worden maandag verwacht.

De gezondheidsautoriteit verwacht volgens een Oostenrijkse krant geen nieuwe uitbraken. Ook sluitingen van bedrijven worden voorlopig niet overwogen. Minister van Landbouw Elisabeth Köstinger (ÖVP) en Minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober (Groenen) benadrukken dat de kleine slachthuizen goed gepositioneerd zijn om de verspreiding van het virus aan te pakken.

Buitenland

De meeste arbeiders in de vleesindustrie in zowel Duitsland als in Oostenrijk komen uit het buitenland, maar de slachthuizen zijn qua omvang en qua omzet niet vergelijkbaar. Het gemiddelde slachthuis in Oostenrijk heeft slechts 400 werknemers. Bovendien werken ze onder betere sociaalrechtelijke voorwaarden.

Bij de Duitse vleesverwerker Tönnies in Noordrijn-Westfalen testten in juni meer dan 1.400 medewerkers positief op het COVID19-virus. Daarop moest de regio rond de bewuste fabrieken opnieuw in lockdown. Het voorval veroorzaakte veel discussie over de werk- en leefomstandigheden van de vaak Oost-Europese arbeiders die daar werken.

Zelfvoorzienend

Jaarlijks worden in Oostenrijk ongeveer vijf miljoen varkens geproduceerd. Hoewel Oostenrijk met dit aantal zelfvoorzienend is, worden er jaarlijks nog steeds 2,5 miljoen varkens geïmporteerd uit andere EU-landen. Twee derde hiervan komt uit Duitsland. Ongeveer 40 procent van deze 2,5 miljoen geïmporteerde varkens gaat naar de groothandel, de overige 60 procent wordt verwerkt in de vleesindustrie.

Foto van Iede de Vries
Tekst: Iede de Vries

Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.

Beeld: needpix

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dossier Corona
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top