Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappijAnder eetpatroon biedt kans voor boeren

Ander eetpatroon biedt kans voor boeren

In een vandaag gepubliceerd rapport adviseert het Planbureau voor de Leefomgeving hoe de overheid kan sturen op een meer plantaardig voedselpatroon. Volgens de auteurs biedt zo’n omslag ook kansen voor veehouders.

Nederlanders eten niet gezond en niet duurzaam, stelt het PBL in het rapport ‘Voedselconsumptie veranderen: bouwstenen voor beleid om verduurzaming van eetpatronen te stimuleren’.

De gemiddelde Nederlander eet zo’n 10 tot 20 procentpunt meer dierlijke eiwitten dan volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf, en zo’n 10 tot 20 procentpunt plantaardige eiwitten te weinig. Overheidsinspanningen om dit eetpatroon te veranderen hebben weinig succes gehad. Volgens de auteurs van het rapport komt dit omdat de overheid te veel heeft ingezet op het gedrag van de individuele consument, terwijl die consument de consumptiepatronen volgt die in de maatschappij zijn ingesleten.

Daarom kan de overheid, samen met andere partijen uit het voedselsysteem, beter proberen te sturen op een verschuiving van die patronen naar een meer duurzaam (lees: meer plantaardig) eetpatroon. Als die patronen veranderen, menen de onderzoekers, dan bewegen de consumenten mee.

Kansen voor boeren

Het rapport is vooral gericht op een verandering in het eetpatroon van de consument. Op het eerste gezicht is het dus niet interessant voor Nederlandse boeren, erkent Michiel de Krom, een van de auteurs van het rapport. Het grootste deel van de Nederlandse landbouwproducten worden immers over de grens verkocht, terwijl een groot deel van het Nederlandse voedsel wordt geïmporteerd.

„Maar dat dat patroon nu zo is, betekent niet dat dat ook in de toekomst zo zal moeten zijn“, vindt hij. Hij ziet mogelijkheden voor een patroon waarin minder, maar wel kwalitatief beter, vlees wordt gegeten, en waar consumenten dan de prijs betalen die daarbij hoort. Daarmee opent zich een marktsegment voor boeren en ketenpartijen die minder op volume, maar meer op kwalitatief hoogstaande producten, sturen.

Supermarkt en restaurant

Daarbij speelt prijs wel een rol, maar die is minder belangrijk dan veel mensen denken, stelt de onderzoeker. Hij gaat daarbij in tegen het beeld dat de consument in de supermarkt altijd naar het meest goedkope artikel grijpt. „De prijsverschillen tussen verschillende kwaliteiten vlees zijn niet groot genoeg om een doorslaggevende rol te spelen“, vertelt hij.

„De prijs is maar een van de factoren die de keuze van de consument bepalen.“ Co-auteur Hanneke Muilwijk valt hem bij: „In de afgelopen jaren is de consumptie van duurzamer vlees gestegen. Dat komt niet door de prijs, maar doordat de supermarkten één-ster-vleesproducten als standaard zijn gaan aanbieden.“ Hier heeft de supermarkt - samen met ketenpartners en de Dierenbescherming - een rol gespeeld in het veranderen van het consumptiepatroon, stelt ze.

Zij ziet een rol weggelegd voor supermarkten en restaurants in het veranderen van het consumptiepatroon. Daarbij trekt ze een vergelijking met Italiaans eten. „Je ziet dat Nederlandse gezinnen in de jaren zestig zelf meer Italiaanse en Chinese gerechten zijn gaan klaarmaken, nadat er Italiaanse en Chinese restaurants kwamen waar ze met deze gerechten konden kennismaken, en nadat supermarkten de ingrediënten voor die maaltijden in het assortiment opnamen“, meent ze.

Foto van Wim van Gruisen
Tekst: Wim van Gruisen

Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top