Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingNieuwe inzichten in lysinebehoeften van vleesvarkens

Nieuwe inzichten in lysinebehoeften van vleesvarkens

Als gevolg van de genetische vooruitgang van vleesvarkens neemt de eiwitaanzetcapaciteit bij vleesvarkens toe. Dit heeft volgens voerfabrikant ForFarmers consequenties voor de voedingsbehoefte. Om de veranderende voedingsbehoefte van vleesvarkens in kaart te brengen heeft ForFarmers een grootschalige praktijkproef uitgevoerd bij meer dan 1.500 vleesvarkens.

Uit dit onderzoek blijkt dat een verhoging van het lysinegehalte resulteert in een hogere groei voor beren en gelten in de startfase en een verbetering van de voederconversie. De ontwikkeling draagt bij aan een duurzame varkenshouderij, stelt ForFarmers.

Nieuwe en doorontwikkelde genetica zorgen voor een andere voedingsbehoefte van vleesvarkens. Om klaar te zijn voor de genetica van de toekomst nam ForFarmers deel aan een onderzoek van Vereniging Diervoederonderzoek Nederland (VDN) naar de aminozuurbehoefte van moderne vleesvarkens. De eerste resultaten leverden nieuwe adviezen op voor het lysinegehalte in de verschillende fasen (start, groei en eind) en voor de verschillende seksen (beren, borgen en gelten). Binnen het onderzoek van VDN is ForFarmers vervolgens een grootschalige praktijkproef gestart ter validatie van de eerste resultaten.

Hogere groei

In de proef zijn vier verschillende lysinewaarden per fase getest. Hiermee is in kaart gebracht welk lysinegehalte resulteert in de beste technische resultaten. De resultaten laten volgens For Farmers zien dat vooral in de startfase de eiwitaanzetcapaciteit, en hierdoor dus de lysinebehoefte, van het huidige vleesvarken hoger ligt dan de reeds bekende waarden. Een verhoging van het lysinegehalte resulteerde in een hogere groei voor beren en gelten in de startfase. In beide gevallen verbeterde ook de voederconversie.

„Hieruit concluderen we dat de maximale eiwitaanzetcapaciteit bij jonge vleesvarkens door de genetische ontwikkeling is toegenomen en nog meer zal stijgen in de toekomst”, aldus Rosemarijn Gerritsen, innovatiemanager vleesvarkens bij ForFarmers. „Aanpassing van de aminozuurgehalten in de voeders kan dus zorgen voor een verhoging van de groei en verbetering van de voederconversie, mits de varkens gezond zijn.”

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Nevedi

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top