Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingVideo: ‘Je kunt een lat over onze slachtresultaten leggen’

Video: ‘Je kunt een lat over onze slachtresultaten leggen’

De technische resultaten hebben zich niet zozeer verbeterd, wel merkt Jan van Ommeren veel meer stabiliteit in de stal. Dit ziet hij terug aan de slachtresultaten bij zijn vleesvarkens. „Je kunt er een lat overheen leggen.”
Eigen maalderij en mengerij van familie Van Ommeren in Lunteren - www.pigbusiness.nl
Eigen maalderij en mengerij van familie Van Ommeren in Lunteren - www.pigbusiness.nl
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Dat vertelde Jan van Ommeren gisteren tijdens de Pig Business thema-avond Voeding bij Farmfocus in Dalfsen. Afgelopen 12 maanden leverde hij dieren af met een gemiddeld vleespercentage van 59,6 procent en spier- en spekdikte van respectievelijk 70,1 en 13,5 millimeter. Hij en zijn familie hebben nu een jaar ervaring met hun nieuwe maal- en menginstallatie voor de droge grondstoffen die ze gebruiken in hun brijvoer voor hun 4.500 vleesvarkens. Gisteravond vertelde hij de 75 bezoekers over zijn ervaringen. „Eigen voer malen en mengen is allemaal minder ingewikkeld als je denkt.”

Grondstoffen inkopen
Afgelopen jaar heeft hij zijn grondstoffen ingekocht op dagprijs. Slechte graankwaliteit is hij niet tegengekomen. Van Ommeren controleert al zijn binnenkomende graanpartijen op hectolitergewicht en vochtpercentage. Zijn advies is om deze uitslagen te delen met je leveranciers. „Stuur ze even snel een appje met de uitslagen, dan weten ze dat je er kort op zit.”

Volgens de vleesvarkenshouder leer je door ervaring al snel kwaliteitsverschillen in graan met het oog te herkennen. Hij durft nu daarom ook rechtstreeks zaken te doen met akkerbouwers. Voor komend jaar heeft hij al ongeveer 50 procent van zijn droge grondstoffen in de voorkoop vastgelegd. Voor het volgen van de grondstoffenmarkt zegt hij niet veel meer arbeid kwijt te zijn, omdat hij de inkoop kan combineren met zijn baan als voorlichter bij het voeradviesbureau Swinkels Nutrition.

Storingen
Uit de zaal krijgt Van Ommeren de vraag hoeveel hij extra tijd kwijt is aan storingen in zijn voerkeuken. „Mijn pa noemt het geen storing, maar werk,” reageert Van Ommeren lachend. „Maar als ik een inschatting maak, denk ik dat wij gemiddeld een half uur per week aan storingen kwijt zijn. In het begin ben je een beetje zoekende en als je dan de grenzen qua maalfijnheid opzoekt, kan het soms zijn dat je te fijn maalt en de machine vastloopt. Dat hebben we nu niet meer. Aan onderhoud hebben we nu de zeven en de hamers vervangen en de hamers een keer omgedraaid.”

Doordat ze nu hun eigen grondstoffen malen en mengen is het aandeel droogvoer in hun rantsoen gestegen van 30 naar 65 procent. Toch reageert hij volmondig met ‘ja’ op de vraag of hij nog steeds voor brijvoer zou kiezen. „Met natte bijproducten heb je goedkopere eiwitten en we zijn nu heel flexibel. We kunnen alles voeren en zijn niet veroordeeld tot alleen natte of droge producten. Ik denk dat die flexibiliteit veel waard is.”

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Joyce Kuster

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top