Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoeding68 procent varkenshouder heeft onvoldoende kennis van voer

68 procent varkenshouder heeft onvoldoende kennis van voer

Varkenshouders hebben weinig kennis van voer en het varken, zo blijkt uit de Pig Business enquête. 68 procent van de varkenshouders vindt dat zij onvoldoende kennis hebben van voer en de stofwisselingsprocessen van het varken.

62 procent zegt dat zij vooral behoefte heeft aan kennis over de voersamenstelling en de werking van veevoeringrediënten. Het overgrote deel van de varkenshouders, vooral de vermeerderaar, is ervan overtuigd dat kennis naar een hoger niveau getild moet worden om de grootste kostenpost op het bedrijf beter te beheren en te controleren.

Meer kennis vergaren
Aan de enquête namen 150 varkenshouders deel. Geen groot aantal respondenten, maar de uitkomst van de enquête laat wel helder zien dat er werk aan de winkel is voor menig varkenshouder.

Voer en het varken zijn de kern van ieder bedrijf en vraagt om een ‘hands-on’ benadering. Gelukkig realiseren varkenshouder dit en willen hun kennis verder ontwikkelen; 81 procent vindt dat ze meer kennis moeten vergaren (zeugenhouders 88 procent en mesters 80 procent).

Kennis gebruiken
Als de varkenshouders deze kennis hebben, wat gaan ze hier mee op hun bedrijf doen? 31 procent wil een betere onderhandelingspositie bij de voerleverancier. 23 procent denkt aan zelf inkopen en mengen. „Met juiste markt- en grondstoffenkennis kan ik gericht inkopen”, reageert een varkenshouder.

7 procent zegt met deze kennis te gaan werken met voerbestelbedrijven via internet en een zelfde percentage wil samenwerken met andere varkenshouders in inkoop en mengen.31 procent van respondenten geeft aan de voersamenstelling liever over te laten aan de voerleverancier of een onafhankelijk adviseur (14 procent).

Lees het hele artikel in de nieuwste editie van het vakblad Pig Business dat op donderdag 3 november verschijnt.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top