Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAanpassingen gebruik tweede keus middelen

Aanpassingen gebruik tweede keus middelen

Op 1 januari wordt de regeling UDD (Uitsluitend Door Dierenarts) op enkele punten aangepast. Het gaat om op het op voorraad hebben van tweede keus middelen en de individuele behandeling van dieren met deze middelen door de veehouders zelf. Daarnaast wordt er een vrijstelling opgenomen voor veehouders die structureel een laag antibioticagebruik hebben.

De aanpassingen werden begin dit jaar al door staatssecretaris Martijn van Dam aangekondigd. Sinds 2013 mochten tweede keus middelen niet meer toegepast worden zonder dat een dierenarts het dier of de dieren heeft onderzocht.

Bacteriologisch onderzoek

De dierenarts moet ook vaststellen dat een tweede keus antibioticum noodzakelijk is voor de behandeling. Dit kan bijvoorbeeld door een bacteriologisch onderzoek en gevoeligheidsbepaling van de gevonden kiem.

De veehouder kan nu vanaf 1 januari in overleg met de dierenarts maximaal drie bedrijfsspecifieke aandoeningen opnemen in zijn bedrijfsbehandelplan waarvoor hij tweede keus middelen nodig heeft. De dierenarts mag deze middelen voor een zeer beperkte groep dieren op het bedrijf afleveren voor toepassing door de veehouder zelf. Nu mogen deze middelen alleen bij bepaalde aandoeningen worden toegepast door de veehouder.

Contactmoment

Uit de evaluatie van de UDD-regeling bleek dat dit te algemeen en te weinig bedrijfsspecifiek was. De aandoeningen waarvoor een veehouder tweede keus middelen nodig heeft om acuut te kunnen handelen, verschillen per bedrijf. De verplichting om de middelen na een bepaalde periode af te voeren van het bedrijf, vervalt.

Voor veehouders die tweede keus-middelen willen inzetten voor bedrijfsspecifieke aandoeningen buiten de zogenoemde hoogrisicoperiode, wordt het bedrijfsbezoek vervangen door een contactmoment. Dat betekent dat een dierenarts niet naar het bedrijf hoeft te gaan. Tijdens dat contactmoment besluit de dierenarts onder meer of de behandeling met het tweede keus middel door de veehouder kan gebeuren voor een in het bedrijfsbehandelplan opgenomen aandoening.

Beloning

Verder is in de gewijzigde UDD-regeling opgenomen dat veehouders die structureel weinig antibiotica gebruiken, kunnen worden vrijgesteld van ‘enkele verplichtingen’, zoals het evalueren van het gebruik van antibiotica bij bedrijfsbezoek door de dierenarts en het jaarlijks opnemen van een reductiedoelstelling in het bedrijfsbehandelplan. Met deze vrijstelling worden veehouders die zich inzetten voor een laag antibioticagebruik beloond, aldus de staatssecretaris. In de Staatscourant van 28 oktober zijn de aanpassingen verder toegelicht.

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Antibiotica
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top