Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenVideo: 'In een concept leg jezelf meer vast'

Video: 'In een concept leg jezelf meer vast'

Tijdens de Pig Business jaarspecial in Dalfsen op 7 december was Bart Janssen een van de drie tafelgasten. In het uitgebreide interview vertelt de pluimveehouder over de toekomst van zijn bedrijf. „In de vleeskuikenhouderij is in rap tempo een omslag gaande.”
Pig Business Thema-avond Jaarspecial: Spreker Bart Janssen - www.pigbusiness.nl
Pig Business Thema-avond Jaarspecial: Spreker Bart Janssen - www.pigbusiness.nl
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

De 38-jarige vleeskuikenhouder uit het Drentse Zuidvelde stapt met ingang van volgend jaar op één van zijn twee locaties over van reguliere vleeskuikens op de langzamer groeiende Nieuwe Standaard Kip (NSK) van Jumbo.

Langzamer groeiende kip
„In de vleeskuikenhouderij is in rap tempo een omslag gaande. Supermarkten hebben binnen een paar jaar de reguliere kip in het schap vervangen voor langzamer groeiende kip. Slachterijen gingen op zoek naar vleeskuikenhouders die om wilden schakelen.”

„Vleeskuikenhouders die omschakelden zeiden tegen slachterijen ‘we willen wel omschakelen maar willen niet achteruit zijn op het saldo per vierkante meter’. Daardoor zijn de uitbetalingsprijzen voor langzaam groeiende kip vrij aantrekkelijk.”

„In het verleden is het saldo per vierkante meter met reguliere vleeskuikenhouders beter geweest, maar nu de prijzen van reguliere vleeskuikens fors zijn gekelderd is het financieel aantrekkelijker om langzamer groeiende kip te houden. Al met al schommelen de prijzen van reguliere kip meer en is de prijs van langzaam groeiende kip vlakker, waardoor je als ondernemer een stabieler inkomen hebt.”

Concepten niet slecht
Volgens Janssen zijn de nieuwe concepten van langzamer groeiende kip niet slecht geweest voor de vleeskuikensector. Momenteel wordt ongeveer nog 30 procent van de Nederlandse vleeskuikens in concepten gehouden. Om de boot niet te missen, besloot hij om met één locatie over te stappen.

Hij bekent wel dat hij op zijn ondernemersvrijheid inlevert. „In een concept leg jezelf meer vast. Ik kan kiezen uit twee voerleveranciers en een beperkt aantal broederijen waar ik kuikens van afneem. Ook kan ik mijn conceptkuikens maar door een afnemer laten slachten.”

Finse driehoek
De pluimveehouder is met zijn reguliere tak continu op zoek naar kostprijsvoordeel. Een voorbeeld waar hij de afgelopen jaar veel in heeft geïnvesteerd is in meer voertransparantie. Het idee werd opgepikt in Finland, omdat vleeskuikenhouders daar betere resultaten haalden dan in Nederland.

In 2013 startte Janssen met twee andere pluimveehouders een samenwerking op met Vitelia Voeders en een premixfabrikant. „We noemen het de Finse driehoek omdat we daar de ideeën hebben opgedaan. Door volledig transparant te zijn over de voersamenstelling en van elkaar te leren verbeteren we de technische resultaten.”

Die transparantie miste Janssen bij bestaande voerfabrikanten. „Nu weten we de exacte voersamenstelling en in nauw overleg met de nutritionist van de voerfabrikant kunnen we sturen.” Janssen zit in een app-groep met de andere twee vleeskuikenhouders en de nutritionist van de voerfabrikant. Ook komen ze af en toe bij elkaar. „De samenwerking loopt goed. We hebben allemaal hetzelfde voor ogen. We willen stabiel draaien en onze technische resultaten het liefst nog verbeteren.”

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Bram Teeuwsen, Kim Lakerveld

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top