Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesWereldwijde vleesconsumptie 13,5 procent hoger in 2026

Wereldwijde vleesconsumptie 13,5 procent hoger in 2026

Vooral de vraag naar kip neemt toe, verwacht de Europese Commissie.
Vooral de vraag naar kip neemt toe, verwacht de Europese Commissie.
De wereldwijde vraag naar vlees is in 2026 13,5 procent hoger dan nu door bevolkingsgroei en welvaartstoename. Dat komt overeen met een extra 42,6 miljoen ton vlees, ofwel de hoeveelheid die de Europese veehouderij in een jaar kan produceren.

Vooral de vraag naar kip neemt toe, verwacht de Europese Commissie. De Europese Commissie zegt er in zijn vooruitblik op de landbouwmarkten wel bij dat de vleesconsumptie minder toeneemt dan in het vorige decennium.

In Europa zou het vleesverbruik vrijwel stabiel blijven zodat nog altijd 90 procent van de Europese vleesproductie bestemd is voor de interne markt. Kip snoept marktaandeel af van de andere vleessoorten, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. 

Europese vleesproductie neemt toe

In Europa gaat de vleesproductie de komende tien jaar lichtjes toenemen om in 2026 naar verwachting uit te komen op 47,6 miljoen ton. Het komende decennium lijkt de vraagzijde van de markt de veehouders gunstig gezind.

Het vleesverbruik blijft in de Europese Unie ongeveer stabiel zodat de vleesproducenten een deel op de wereldmarkt moeten afzetten. Zeker niet het merendeel want 90 procent van de Europese productie is nodig om de eigen bevolking van vlees te voorzien. Mondiaal groeit de vleesconsumptie ieder jaar 1,3 procent om in 2026 uit te komen op 35,3 kilo per persoon.

Prijsdaling

Wat de prijs van vlees betreft, stelt de Europese Commissie de producenten niettemin een prijsdaling in het vooruitzicht als gevolg van de harde internationale concurrentie en de relatief lage voederprijzen. Door de groeiende wereldwijde vraag zouden de prijzen zich wel herstellen in het tweede deel van de periode waarvoor een marktprognose (2016-2026) gemaakt wordt.

Tussen 2016 en 2026 doet er zich in de EU een productiestijging met 13,5 procent voor, wat veel is maar minder dan tijdens het vorige decennium. De groei in vleesproductie is voornamelijk toe te schrijven aan de braadkippenhouderij en in mindere mate ook aan de varkenshouderij. Rund- en kalfsvlees worden op middellange termijn aanzienlijk minder geproduceerd.

1,67 per kilo

De invoering van nieuwe huisvestingsregels herstructureerde de varkenshouderij, waarna de varkensvleesproductie opmerkelijk snel opveerde in 2014 en 2015. De Europese Commissie houdt de 'relatief hoge prijzen' kort voordien daarvoor verantwoordelijk.

Richting 2026 zullen productie (+0,1 procent per jaar) en consumptie in de EU nauwelijks toenemen. Groei wordt wel verwacht in de export van Europees varkensvlees, zij het dan aan 'internationaal competitieve prijzen'. De marktprognose vermeldt een gemiddelde prijs van 1.670 euro per ton en schommelingen tussen 1.300 en 2.160 euro.

China en Filippijnen

In 2026 zal China naar schatting 900.000 ton varkensvlees importeren. Een andere belangrijke afzetmarkt voor de EU is de Filippijnen. Om zijn 100 miljoen inwoners van varkensvlees te voorzien, kocht het land in 2015 in Europa 190.000 ton aan.

Op verre afzetmarkten, bijvoorbeeld in Zuid-Korea, zullen de Europese exporteurs moeten opboksen tegen hun Amerikaanse concurrenten. In de Verenigde Staten heeft de varkenssector de uitbraak van het PED-virus inmiddels verteerd. Geholpen door een lage wisselkoers van de dollar kunnen de Amerikanen marktaandeel winnen.

De enige echte groeier in de vleesbranche is kip. Zowel productie (+5,1 procent) als consumptie (+4,5 procent) gaan er in Europa flink op vooruit. Op de interne markt wordt de groei toegeschreven aan het gezonde imago van kippenvlees, en de lage prijs in vergelijking met de andere vleessoorten. Ook elders ter wereld neemt de vraag naar kip nog toe.

Meer info: EU Agricultural Outlook 2016-2026

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw, tuinbouw

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top