Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen'Vleestaks frustreert volksgezondheid en verdere verduurzaming'

'Vleestaks frustreert volksgezondheid en verdere verduurzaming'

Een Nederlandse vleestaks maakt een grote groep hoogwaardige voedingsmiddelen voor grote groepen consumenten minder bereikbaar. Dat leidt tot hogere maatschappelijke kosten rond de volksgezondheid.

Dat stelt algemeen secretaris Van der Kruijk van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Hij wijst er op, dat het middel van een vleestaks ook het andere doel, de verdere verduurzaming van de vleesproductie, eerder frustreert dan bevordert.

Gezondheid

„Vlees is een basisvoedingsmiddel met een hoge voedingswaarde. De dierlijke bouwstoffen (uit vlees en ook zuivel) bevatten belangrijke bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Het vleesconsumptiepatroon is in Nederland gematigd en in lijn met de Schijf van Vijf”, vertelt Van der Kruijk.

„Het eenzijdig belasten van vlees heeft impact op ons eetpatroon, maar niet ten goede. De uitwerking zal zijn, dat consumenten gaan uitwijken naar goedkopere voeding met lagere voedingswaarden en dus met impact op de gezondheid en de maatschappelijke kosten daarvan”, verwacht hij.

De maatregel betreft niet alleen vlees maar een grote groep dierlijke producten. De Algemeen Secretaris wijst erop, dat dit naast vers vlees ook gaat om vleeswaren, producten met vlees, kanten-klaar maaltijden, out-of-home consumptie, maar ook zuivel, allerlei soorten snoep en veel andere producten. „Hoe wil je dat fiscaal organiseren en effectief controleren? Niet te doen.”

Verduurzaming

Nederland is volgens de secretaris voorloper op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheidszorg en milieu. „Onze bedrijfstak is internationaal toonaangevend en een voorbeeld voor andere landen. We halen de mondiale gemiddelden rond de milieudruk juist omlaag en de scores op gebied van dierenwelzijn juist omhoog.”

„Het geeft geen pas om onze voorloperspositie te miskennen, mondiale cijfers op ons land te plakken en dan onze bedrijfstak extra te belasten en daarmee op achterstand te zetten in het internationale speelveld.”

Volgens Van der Kruijk zijn de verdere verduurzaming van de vleesketens in Nederland aan de orde van de dag. „De ‘duurzame’ marktconcepten winnen gestaag aandeel. Als de Nederlandse overheid alle vlees kunstmatig duurder maakt, dan haken consumenten weer af en worden de inspanningen rond de verduurzaming teniet gedaan. Daarbij is het nog zo, dat in Nederland de rundvee- en varkensstapel eerder zullen krimpen dan groeien.”

Beleidstechnisch

Vanuit de gedachte van een vrij verkeer van goederen en diensten is het in de EU niet wenselijk om nationale, gedifferentieerde belastingen in te voeren. Van der Kruijk: „Als handels- en exportland moeten wij geen fiscale maatregelen nemen, die de eigen consumenten en bedrijfstakken treffen, en dus onze concurrentiepositie negatief beïnvloeden.”

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top