Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerijSteeds minder berengeur door selectie genetica

Steeds minder berengeur door selectie genetica

Met genetica in combinatie met aangepast voer is heel goed mogelijk om de kans op berengeur te reduceren. Dat concludeert Topigs Norsvin. De inzet van Nador-beren kan volgens de fokkerijorganisatie leiden tot een daling van 40 procent berengeur.

Dat percentage is berekend door de zogenaamde fenotypische en genomische data met uitslagen van de Human Nose Score ofwel menselijke neus score (HNS) te combineren. De in de database opgenomen combinatie van uitslagen maakt selectie van dieren die een kleine kans geven op het uitscheiden van berengeur mogelijk.

Tempo en Talent
Daarnaast wordt in alle lijnen, zowel eindbeer als zeugenlijnen, berengeur reductie meegenomen in het fokdoel.
Bij de Tempo is er bij de dieren geboren in 2015 (in 2016 geslacht) een daling te zien van bijna 2 procent. Van 2006 tot 2015 loopt dit terug van 5,5 procent naar 3,7 procent. Dit is een reductie van bijna 33 procent. De Talent nakomelingen realiseren in dezelfde periode een reductie van maar liefst 50,9 procent, de Top Pi van 40,5 procent.

De vanuit de fokkerij geboekte resultaten maken dat beren die nu op de KI staan een grotere reductie op berengeur geven, dan het inzetten van Nador-beren in 2012 deed. Een gemiddelde beer geboren in 2015 vererft minder berengeur dan een Nador-beer in 2012!

Slachterij
Ook is er de bevestiging vanuit de slachterijwereld dat het aantal dieren met berengeur in de periode van 2011 tot 2016 duidelijk is verminderd. In 2011 zat het percentage ruikers bij Vion op ongeveer 4 procent per koppel. In de eerste helft van 2016 was dit nog 2,9 procent.

Toch is het tot nu toe nog niet zover dat het tot nul terug te brengen is. Topigs Norsvin zal er veel aandacht aan blijven besteden en ook samen met de voersector blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Berengeur
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top