Wetenschappers fuseren mens en varken in embryo

De opmerkelijke en volgens sommige discutabele ‘schepping’ is een belangrijke stap in het onderzoek naar de mogelijkheid om menselijke organen te laten groeien in het lichaam van dieren. Het embryo, dat voor 0,0001 procent uit menselijk weefsel bestaat, kon worden gemaakt door menselijke stamcellen te injecteren in het embryo van een varken.
De onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben de embryo de naam Chimera gegeven dat verwijst naar een creatuur uit de Griekse mythologie en is samengesteld uit verschillende dieren.
Donororganen
Het doel van het samensmelten van mens en varken is om weefsels of organen te laten groeien die geschikt zijn voor transplantatie bij mensen stellen wetenschappers. Maar voordat er organen of weefsels op deze wijze geproduceerd kunnen worden, is nog heel veel onderzoek nodig en is derhalve voorlopig nog toekomstmuziek.
Mocht het experiment slagen, dan zal het tekort aan donororganen uiteindelijk drastisch verminderen, verwachten de onderzoekers.
Gewone varkens
De wetenschappers melden dat de varkens met een menselijk orgaan in zich er hetzelfde uit zullen zien als gewone varkens met hetzelfde gedrag als andere varkens. Critici vrezen echter dat de aanwezigheid van menselijke stamcellen van invloed kunnen zijn op de hersenen en het gedrag van het dier.
Dierenactivisten zijn bang dat het dier er onder zal lijden. Zij pleitten ervoor om meer actie te voeren voor het werven van orgaandonoren.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Universiteit van California