Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenOver vier jaar productielijn kunstvlees als vervanger echt vlees

Over vier jaar productielijn kunstvlees als vervanger echt vlees

Wageningen UR wil over vier jaar een nieuwe generatie kunstvleesproducten hebben ontwikkeld, dat het echte varkensfilets kan vervangen. Dat gaat ze met een aantal bedrijven doen via de publieke-private samenwerking (PPS) Plant Meat Matters. De meldt de universiteit.

Volgens sommigen heeft kunstvlees de toekomst en heeft dit potentie om ‘big business ‘ te worden. Wereldwijd worden er miljarden gepompt in de ontwikkeling van artificieel vlees dat qua smaak, textuur en uiterlijk op echt vlees lijkt.

De verwachting is dat de productie ervan een geduchte concurrent gaat worden van onder meer de varkenshouderij met consumentprijzen, die aanzienlijk lager liggen en bovendien een duurzaam alternatief zijn.

Die toekomst is met het Wageningse initiatief een forse stap dichterbij gekomen. In Nederland participeren bedrijven zoals De Vegetarische Slager, Meyn Food Processing en Unilever participeren in de PPS Plant Meat Matters. Dit is volgens de initiatiefnemers het eerste wereldwijde onderzoek naar zowel uiterlijk, textuur, smaak en duurzaamheidsvoordelen van plantaardige vleesalternatieven.

Shear-cell technologie
De Wageningen Universiteit heeft bijna twintig jaar aan een technologie, genaamd ‘shear-cell’ gewerkt, die nu nog alleen op lab- en pilotschaal is getest. In het PPS-programma wordt deze verder ontwikkeld tot industrieel niveau. Met deze technologie worden plantaardige eiwitten via milde bewerkingsstappen omgezet in gelaagde en vezelachtige structuren, die qua uiterlijk en textuur lijken op de textuur van vlees.

Plantaardige eiwitbronnen
De PPS is voornamelijk bezig met eiwitten afkomstig uit soja en tarwe die tegenwoordig al vaak worden gebruikt in vleesvervangers. Naast deze eiwitten is de PPS bezig met het onderzoeken of eiwitten van eiwitbronnen als erwten, raapzaad en maïs geschikt zijn voor de productie van vleesvervangers en brengen ze in kaart hoe duurzaam deze zijn.

Chef-koks
Men verwacht dat de markt voor vleesvervangers, die op dit moment nog maar één procent van het vlees bedraagt, verder kan laten groeien.
Over vier jaar staat er een eerste versie van een productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken, smaakvol en met alle denkbare structuren, ozals een varkenshaasje of filet. De initiatiefnemers hopen dat straks niet alleen voedingsmiddelenfabrikanten de techniek zullen gebruiken maar ook chef-koks.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: WUR

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top