Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoeding'Fermentatieproces brijvoer duurt minimaal twee dagen'

'Fermentatieproces brijvoer duurt minimaal twee dagen'

Fermentatie van brij heeft tijd nodig. Varkenshouders moeten het product niet te snel voeren aan hun dieren. Bij aanvang van het fermentatieproces zullen de schadelijke kiemen eerst toenemen. Het duurt minimaal twee dagen voordat het product ‘klaar’ is.

Dat zei dierenarts Nuria Canibe op het Seminar Brijvoer en Darmgezondheid van Boehringer Ingelheim, schrijft veearts.nl. Canibe is als wetenschapper verbonden aan Aarhus University in Denemarken. Gefermenteerde brij heeft de naam gezondheidsbevorderend te zijn. Maar dat is het alleen als het fermenteren goed gebeurt, zei Canibe.

In Denemarken is toepassing van gefermenteerd brijvoer een van de maatregelen om het antibioticumgebruik in de varkenshouderij te verminderen. Tijdens de fermentatie wordt onder meer melkzuur gevormd, wat een reductie geeft van coliformen en andere pathogenen in het maag-darmstelsel. Fermentatie bevordert ook de werking van microbiële enzymen (zoals fytase) en kan het verbetering geven van de nutritionele kwaliteit van voederingrediënten.

Voor- en nadelen

Hoewel er in Denemarken veel ervaring is met het fermenteren van de brij, is er toch nog een aantal belangrijke vraagstukken dat onderzoek vraagt. Fermentatie heeft namelijk niet louter voordelen. Zo leidt fermentatie ook tot verlies van voederwaarde, met name lysine. Bovendien kan de smakelijkheid verslechteren door de vorming van te veel azijnzuur en biogene amiden. De betekenis van de gisten, die ook toenemen bij fermentatie, is nog niet helemaal duidelijk. „Dat hangt van de soort gisten af”, zegt Canibe.

Om de nadelige effecten zo veel mogelijk te reduceren, adviseert Canibe een startcultuur te gebruiken. Hiermee kan het fermentatieproces worden gestuurd. Ook kan verbetering worden bereikt door niet de complete brij te fermenteren, maar alleen bepaalde componenten, zoals enkele granen.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Veearts.nl

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top