Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktAntibioticavrij leven: hoe doe je dat eigenlijk?

Antibioticavrij leven: hoe doe je dat eigenlijk?

Hoe kun je antibioticavrij leven? Die vraag beantwoordt varkenshouder Hans Verhoeven a.s. woensdag in Nederweert-Eind op de thema-avond van Pig Business.

Het centrale thema van deze Pig Business avond op 17 mei is: ‘Meer financieel rendement door samenwerking.’ Hans Verhoeven zal er op in gaan in hoeverre de voorlopers binnen de Keten Duurzame Varkensvlees de vruchten plukken van dit samenwerkingsconcept in de varkenshouderij.

Hans Verhoeven uit Valkenswaard is samen met Mark van den Eijnden geestelijk vader van de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV). Dit innovatieve samenwerkingsverband in de varkenshouderij startte in 1997. In deze keten zijn varkenshouders, slachterij, grossiers, slagers, retail, horeca en vleeswarenproducenten betrokken bij het vermarkten van inmiddels circa 1 miljoen vleesvarkens die onder dit landelijke concept vallen.

Testlocatie De Hoeve

Volgens Hans Verhoeven telt dit concept inmiddels 300 varkenshouders die samenwerken: „Vanuit De Hoeve zorgen wij ervoor dat de deelnemers van Keten Duurzaam Varkensvlees voorlopers zijn èn blijven in hun markt.” De Hoeve is namelijk verantwoordelijk voor het stimuleren, ontwikkelen en implementeren van innovaties. Doorlopend vinden op deze testlocatie innovatieprojecten plaats op de onderdelen dierenwelzijn, diergezondheid, voeding, milieu en het vermarkten van varkensvlees. Daarbij werkt men samen met het bedrijfsleven (ontwikkeling innovatieve producten), onderzoeksinstituten (zoals Wageningen Universiteit en het Landbouw Economisch Instituut) en maatschappelijke organisaties als de Dierenbescherming, Stichting Natuur en Milieu en Solidaridad.

Voorbeelden van innovaties

De betreffende 300 varkenshouderijen zijn doorgaans geen megagrote superboerderijen, maar vooral familiebedrijven. Boerderijen waar het gezin én de dieren bij elkaar op het terrein wonen. Voor deze groep worden innovaties onderzocht die bijdragen aan hun rendement. Dat onderzoek vindt plaats op De Hoeve en richt zich bijvoorbeeld op:
• Een energieneutrale varkenshouderij
• Een antibioticavrije keten
• Verbeteren afleidingsmogelijkheden varkens
• Duurzame grondstoffen veevoer
• Vermindering van uitstoot van meststoffen, zware metalen, geur- en fijnstof.

Antibioticagebruik

Op deze thema-avond in Nederweert-Eind praat Hans Verhoeven ons bij hoe de opschaling van deze voorlopersketen uitgepakt heeft. En de Valkenswaardse varkenshouder zal ook het onderwerp ‘terugbrengen van het antibioticagebruik’ aan de orde stellen. Daarin zijn grote stappen gezet. En over de praktijkervaringen met de lange staarten? Daarover mag u hem vragen stellen!

Avondprogramma

19.15 - 19.30 uur: inloop met koffie/thee
19.30 - 20.30 uur: gastspreker varkenshouder Hans Verhoeven
20.30 - 22.15 uur: workshops ‘Financieel voordeel door samenwerking’, met:

- Voergroep Zuid: ‘Managen als ondernemer loont’
- Farm Advies: ‘Samenwerking gebeurt - nu - uit armoede, niet uit kracht’
- ABAB: ‘Keuzes maken wanneer de zon schijnt!’

22.15 – 24.00 uur drankje met bal gehakt


Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Bert Jansen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Antibiotica
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top