Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenGastspreker Jan Vernooij: 'Ga je voor massa of kassa?'

Thema-avond Dalfsen. Vernooij: 'Ga je voor massa of kassa?

Varkenshouder en varkenshandelaar Jan Vernooij uit Beusichem is onze gastspreker tijdens de thema-avond ‘Varkensafzet’ op woensdagavond 7 juni in Dalfsen.

Jan Vernooij startte zijn carrière bij UTD, werkte daarna voor integratie Wessanen en runt nu het vleesvarkensbedrijf Brabantshof met circa 6.000 vleesvarkens. Zijn zoon Theo is mede-eigenaar van VOF Vernooij. Die managet in Nijkerk een bedrijf met 800 zeugen en 1.200 vleesvarkens. Bij het afleveren van vleesvarkens wordt all-in all-out gewerkt. De VOF werkt met de Topigs20-zeug maar is bezig met de overgang naar de Topigs70-zeug.

Varkenshandel

Naast varkenshouder is Jan Vernooij ook varkenshandelaar. Varkenshandel De Heer is een middelgrote varkenshandel, voornamelijk werkzaam in het westen en midden van Nederland en het gebied van Maas en Waal. Het gaat om gesloten bedrijven en grote vermeerderaars en vleesvarkenshouders. De lijnen zijn kort en in zijn werkgebied gaat het vooral om gezinsbedrijven en enkele grote, gespecialiseerde ondernemingen. Jan ziet de ontwikkeling op zich af komen dat varkenshouders als groep hun afzet beginnen te regelen. Mede vanuit zijn bestuursfunctie bij Vee en Logistiek Nederland heeft hij daar een goed zicht op.

Margevergroting

Jan Vernooij verwacht dat varkenshouders zich steeds maar gaan organiseren. „Als ik kijk naar de nieuwe generatie varkenshouders, zie ik een steeds zakelijkere varkenshouder die alle mogelijkheden onderzoekt om meer marge te krijgen. Zo denk ik denk dat varkenshouders zich onderling steeds meer gaan organiseren in kleine groepjes. Iedereen binnen de groep heeft dan zijn specialisme. De varkenshandel zal daar een onderdeel van worden. Voor de varkenshandel betekent dat ze hun rol serieus moeten nemen en goedkoper en efficiënter blijven dan de inkopers van een slachterij.” Vernooij ziet voor de handel geen rol weggelegd als varkenstransporteur. „Anderen zijn daar beter in”. Ook vindt hij dat koppelgrootte betrekkelijk is als het om margevergroting gaat. „Groot zijn kan ook een belemmering zijn. Juist varkenshouders die zich flexibel kunnen opstellen t.a.v. levering in combinatie met onderlinge samenwerking zouden in de toekomst wel eens in het voordeel kunnen zijn,” aldus Vernooij.

Afzet

Vernooij zal ingaan op de afzet van de varkens. Eén derde is bestemd voor de binnenlandse productie: welke concepten zijn daar eigenlijk allemaal voor en hoe kun je daar op inspelen. „Als je de hoogste prijs wilt halen moet je je afvragen wat de sterkste punten van je bedrijf zijn,” vindt hij. „Maar ook moet je kijken of dat wel bij de markt past. Maak hier goede afspraken over met de afnemer voor de langere termijn.” Zo werd bij Vernooij altijd de PIC 408 eindbeer gebruikt, maar werken ze nu met een proef met de Tempo-beer. De zeugenstapel bestaat uit de Topigs20 maar er wordt overgegaan op de Topigs70. En zo zijn ze ook bezig met een proef met ‘lange staarten.’ Het is natuurlijk interessant om zo’n wisseling en de achtergronden van een ervaringsdeskundige te horen.

Welk varken

Varkenshouders zijn eigenlijk gewend geraakt een soort eenheidsvarken te produceren. Dat maakte het slachterijen moeilijk om vlees voor sommige - buitenlandse - markten te selecteren. Daar lijkt verandering in te – moeten – komen. Vernooij: „Als varkenshouder kun je daar je voordeel mee doen: wees er je bewust van welk vleesvarken men vraagt! Beren, gelten of borgen/gelten. Wil je produceren voor de Duitse markt dan gaat het om luxe dieren, met een hoge vleesindex, weinig spreiding; doe je dit voor de wereldmarkt dan gaat het juist om minder luxe en juist meer spreiding in gewicht en spekdikte. Je moet je ook goed realiseren dat bijvoorbeeld de Tempo-beer van nu niet meer dezelfde is als die van drie jaar geleden.” Vernooij zal dus ook ingaan op - nieuwe - concepten voor de wereldmarkt.

Avondprogramma

19.15 - 19.30 uur: inloop met koffie/thee
19.30 - 20.30 uur: gastspreker varkenshouder en varkenshandelaar Jan Vernooij
20.30 - 22.15 uur: workshops ‘Afzet: een hogere prijs voor uw varkens’
22.15 - 24.00 uur: drankje met bal gehakt

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Vee, Logistiek Nederland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top