Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenLivar op thema-avond: “We zoeken nieuwe varkenshouders”

Livar op thema-avond: “We zoeken nieuwe varkenshouders”

Op de Pig Business thema-avond ‘Varkensafzet, een betere prijs beuren’ in Nederweert-Eind staat Frans de Rond als gastspreker u te woord. Kom naar Ons Boerenerf op 14 juni. Start om 19.15 uur.

Frans de Rond: „Ik zal er op ingaan wat varkensvlees onder onderscheidend kan maken, zoals van het Livar-varken. Maar ook hoe je het vlees van varkens meer aansprekend maakt. Er bestaat behoefte aan onderscheidende producten in de markt. Het blijkt dat steeds meer consumenten hier erkenning aan geven.”

Initiatiefnemer

Achttien jaar geleden was Frans de Rond één van de initiatiefnemers van het Livar Limburgs Kloostervarken. Nu is hij onder meer verantwoordelijk voor de boerderijen waarop deze varkens opgroeien. Een concept - zo u wilt - een merk dat zijn eigen verdienmodel kent. Het Livar Limburgs Kloostervarken staat bekend als de Grand Cru onder de varkens volgens de Rond. En net als met asperges draagt het bij aan de verbreding van de (Limburgse) gastronomie: „Ten slotte gaat het om een speciaal gekweekt varken met als doel een betere smaak en vooral een juist vetgehalte. Anno 2017 is de ‘hoederijcapaciteit’ alweer te klein om aan de vraag te voldoen en wordt gezocht naar nieuwe varkenshouders. „Mogelijk is deze manier van varkenshouden iets voor u,” zal De Rond de bezoekers voorhouden.

Bijzondere locaties

Livar startte in 1999 een samenwerking met Abdij Lilbosch in Echt om op maatschappelijk verantwoorde wijze varkens te hoeden en vlees van de beste kwaliteit te produceren voor de top van de markt. Al snel bleek de capaciteit van deze bijzondere locatie te klein om aan de vraag te voldoen. Omdat er te weinig kloosters en monniken zijn, heeft Livar met de monniken gezocht naar andere bijzondere locaties waar de Livar-varkens op een dierwaardige manier kunnen worden gehouden. Acht Limburgse varkenshoeders, inclusief de abdij, werken nu samen om hun onderscheidende varkensvlees te produceren. Dat is één bedrijf met uitsluitend zeugen, drie bedrijven met zeugen en vleesvarkens en vier bedrijven met alleen vleesvarkens.

Avondprogramma
19.15 -19.30 uur: inloop met koffie/thee
19.30 - 20.30 uur: gastspreker Frans de Rond, Livar Limburgs Kloostervarken
20.30 - 22.15 uur: workshops ‘Een betere prijs beuren’
22.15 - 24.00 uur: drankje met bal gehakt.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Broer de Boer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top