Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenKomt slachterij Tielt met de mosterd na de maaltijd?

Komt slachterij Tielt met de mosterd na de maaltijd?

Een schandaal in een slachterij, zoals in Tielt, ondermijnt een zorgvuldig opgebouwde reputatie. Valt deze te redden door het bedrijf een maand lang open te stellen?

Er ligt een petitie van activisten om de gewraakte slachterij te sluiten. Het management kondigde aan vanaf 4 september een maandlang openhuis te houden. Zo kan men zien dat er geen misstanden zijn. Men kan onaangekondigd maar onder begeleiding de slachterij in. Zal dit voldoende zijn het tij te keren? We vragen het Marc van der Lee, Ruemour Consultancy. Dit bedrijf adviseert en ondersteunt (inter)nationale bedrijven en organisaties op het terrein van reputatiemanagement en (crisis)communicatie in de agribusiness, aquacultuur en de foodindustrie.

Krachtig signaal

Van der Lee „Laat ik zeggen dat ze een krachtig signaal afgeven door de slachterij een maandlang open te stellen voor iedereen. Maar de timing vind ik minder goed. Deze aankondiging gebeurt terwijl dit al maanden onderwerp van gesprek is, en net op het moment dat activisten hun petitie met 175.000 handtekeningen aanbieden aan de minister om de slachterij te sluiten. Beter was het geweest direct na het schandaal te communiceren: ‘Excuses voor wat er is gebeurd. Wij vinden dit ook onacceptabel. Wij gaan het huis direct op orde maken, en we komen hierop terug door na de vakantie open huis te houden.’ Ze hadden dus beter direct door het stof kunnen gaan. De stilte heeft te lang geduurd. Het had er een heel stuk sterker uitgezien, als ze direct na het schandaal aangegeven hadden dat ze even tijd nodig hadden om het te organiseren, maar dat over enige tijd iedereen welkom was geweest om te komen kijken. Maar nogmaals het gebaar is heel krachtig, dat je je bedrijf een maandlang openstelt.”

Tweede kans

De activisten willen de dierenrechten in de grondwet verankeren. Wat vindt u daarvan? „Ik ken de Belgische situatie niet, maar dit lijkt me heel vergaand,” vindt Marc van der Lee. “Eigenlijk verdient iedereen en ieder bedrijf bij een fout een tweede kans. Dierenrechten in de grondwet vind ik heel vergaand. Want het is in mijn optiek een verantwoordelijkheid van de sector zelf om met respect voor de dieren en netjes te werken. We hebben al de nodige wetten waarmee de sector kan en wil werken.”

Audits

„Het systeem van bijvoorbeeld Animal Wellfare Officers in de slachterij voegt veel meer toe dan zoiets te verankeren in de grondwet,” vervolgt Van der Lee. De officers volgden een speciale opleiding en kennen precies de knelpunten in het proces waar het mis kan gaan. Bovendien kunnen alle afnemers onaangekondigd onafhankelijke audits laten doen in slachterijen.”Van der Lee gelooft dus duidelijk meer in het nemen van de bedrijfseigen- en sectorverantwoordelijkheid met toezicht daarop, dan zaken via wetten te willen afdwingen: „In de Nederlandse slachterijen is de afgelopen jaren veel ten goede veranderd.”

Reputatieherstel

Denk je dat de slachterij in Tielt haar reputatie kan redden? „Ik vraag me af wie ze daar binnen gaan krijgen. De mening van de criticasters verander je toch niet door ze binnen te laten. Bovendien hebben die nu als doel de slachterij te laten sluiten. Zij gaan bevestigingen zoeken. De beeldvorming over deze slachterij heeft te lang negatief kunnen doordenderen.” Volgens van der Lee is sinds de geruchtmakende gebeurtenis vanuit Tielt maar weinig ondernomen om het tij te keren: „Met het bestrijden van een crisis moet je niet maanden wachten. Ondanks dat dit een serieuze stap is om de reputatie te herstellen komt het op mij over als ‘Too little, en vooral too late’.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top