Wilde zwijnen mogelijk risico MRSA verspreiding

Niet alleen in Nederland neemt het aantal wilde zwijnen toe. Ook elders in Europa blijkt dit dier zich steeds beter aan te passen en te overleven. Maar de stijgende populaties van wilde zwijnen kunnen volgens Schotse onderzoekers een risico vormen voor de gezondheid van de mens.
Onderzoek van het Moredun Research Institute in Penicuik, nabij Edinburgh, concludeerde dat de dieren een antibiotica-resistente stam van methicilline-resistente staphylococcus aureus (MRSA) op hun snuiten zouden kunnen meevoeren. De onderzoekers waarschuwen dat dit op mensen overdraagbaar is als wilde zwijnen op het platteland rondzwerven.
De overlapping tussen leefgebieden kan leiden tot contact tussen wilde dieren en mensen en dit kan de risico's van bacteriële overdracht verhogen en risico's voor de gezondheid van de mens bevorderen.
Portugal
Het onderzoek is echter uitgevoerd op wilde zwijnen in Portugal, zodat de implicaties ervan voor de wilde populaties in de rest van Europa vooralsnog onduidelijk blijven. De onderzoekers controleerden 45 wilde zwijnen in Portugal voor tekenen van de bacterie Staphylococcus aureus en vonden de MRSA stam CC398 in een van hen.
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift 'Science Of The Total Environment', zei dat het 'een zorg betreft als MRSA de huid en neus van wilde dieren bewoont en wordt gekenmerkt door resistentie tegen verschillende antimicrobiële stoffen in klinisch gebruik'.