Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidKwart bloeddonoren heeft antistoffen Hepatitis E varkensvirus

Kwart bloeddonoren heeft antistoffen Hepatitis E varkensvirus

Ruim een kwart van de donoren heeft antistoffen tegen Hepatitis E, hoogstwaarschijnlijk afkomstig van varkens, in het bloed. Dat meldt Bloedbank Sanquin, die constateert dat het aantal donoren met een besmetting toeneemt. In 2012 ging het om vijftig besmette gevallen per jaar, nu zijn dat er tweehonderd.

De bloedbank heeft daarom besloten dat bloeddonoren vanaf maandag worden getest op het Hepatitis E-virus, dat vooral afkomstig is van varkens. De extra test komt er op advies van humane en veterinaire artsen aan demissionair minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid).
Een donor die positief test op Hepatitis E mag drie maanden geen bloed geven. Het afgenomen bloed wordt vernietigd.

Varkens
Deskundigen zien varkens als belangrijkste bron van Hepatitis E. Ruim driekwart draagt het virus bij zich zonder ziek te worden. Varkens kunnen het wel doorgeven, ook aan mensen. Gezonde mensen worden daar ook niet ziek van. Maar oudere of zieke mensen en zwangere vrouwen kunnen er wel last van krijgen. Zonder complicaties verdwijnt het virus na een maand.

Mensen raken waarschijnlijk besmet door het eten van rauw of onvoldoende verhit varkensvlees en vooral leverproducten. Er zijn ook vermoedens dat via varkensmest op het land mensen besmet kunnen raken, omdat juist in mest en urine het virus voor komt. Dit is echter nooit door een wetenschappelijk onderzoek bevestigd, want er zijn nog veel vragen omtrent de besmettingsroute.

Varkenshouders
Varkenshouders lopen volgens onderzoekers een verhoogd risico. Echter, uit een Zweeds onderzoek komt naar voren dat er geen statische verschil in de aanwezigheid van antistoffen is tussen varkenshouders en een controle groep. Dertien procent van de varkenshouders was besmet; tegen 9,3 procent van de controle groep.

Of de besmette mensen ook daadwerkelijk besmet zijn door varkens, blijft ook nog een vraag, maar alle onderzoeken wijzen wel in die richting. De virussen bij varkens en mensen vertonen namelijk veel gelijkenissen.

Wereldwijde onderzoeken
Al een aantal jaren wordt gewaarschuwd tegen Hepatitis E in de varkenshouderij. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar Hepatitis E in relatie tot varkens. In de derde en tweede wereldlanden komt het veelvuldig onder varkens voor, maar ook in Europa. In Nederland is volgens de WUR 71,5 procent met het virus besmet.

Van die vier genotypen zijn er twee van mens-tot- mens overdraagbaar en twee komen voor op varkens en zijn overdraagbaar op mensen. Was tot voor kort genotype 3 aanwezig in Europa, sinds een aantal jaren ook genotype 4 aanwezig. Onder meer in België, Nederland en Duitsland. Hepatitis is dus in opmars.

In het Verenigd Koninkrijk lijkt echter dat de Hepatitis E virussen gevonden in mensen niet afkomstig zijn van varkens. Verder onderzoek is nodig om de precieze bron en besmettingsroute van het virus in kaart te brengen.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top