Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAlles leren over hygiëne op vernieuwde HyCare Academy

Alles leren over hygiëne op vernieuwde HyCare Academy

Varkenshouders kunnen veel leren over de principes van hygiënisch werken. Daarvoor bouwde MS Schippers in Bladel een aparte belevingsgang op HyCare Proefbedrijf de Raamloop.

In het proefbedrijf onderzochten ze speenbiggen onder het HyCare regiem. Ze bleken dankzij een hoog hygiëne-regiem 94 gram per dag harder te groeien dan in de conventionele situatie. Zo werd bij HyCare vleesvarkens ook geëxperimenteerd met minder ‘luxe’ voer. Manager Mart Smolders presenteerde ook praktijkcijfers van de vijf Nederlandse HyCare vleesvarkensbedrijven. De varkens groeiden daar 83 gram per dag sneller dan in de historische situatie. 

Vergroting R&D-capaciteit

De belevingsgang is onderdeel van een volledige verbouwing van het proefbedrijf de Raamloop. Die verbouw vond plaats om de R&D-capaciteit te vergroten. Het proefbedrijf huisvest nu naast vleesvarkens ook speenbiggen. In de HyCare-filosofie stelt MS Schippers dat door goede hygiënemaatregelen het aantal preventieve en curatieve handelingen in de varkenshouderij verminderd kan worden. „De insteek is heel simpel: we willen de varkenshouders helpen te leren de infectiedruk te verminderen,” aldus Smolders.

Minder antibiotica en vaccinaties

„Als we de mindset van varkenshouders ten aanzien van hygiëne veranderen, kunnen we met nog minder antibiotica en vaccinaties toe,” meent Mart Smolders. “De vaccinatiegraad neemt momenteel alleen maar toe in ons land. En dit begint meer en meer de kostprijs in de NederIandse varkenshouderij te bepalen. Met hygiëne kun je effectief meer besparen dan op de afzet van je mest.” Inmiddels functioneren er in Nederland vijf bedrijven volgens het HyCare-principe. Duitsland telt er twee. België, Spanje en Denemarken tellen er ieders één. Binnen de HyCare Academy gaat MS Schippers de deelnemende varkenshouders en hun medewerkers met opleidingen en cursussen bijspijkeren op het gebied van hygiëne.

Ziekteverwekkers reduceren

In de belevingsgang bij het vernieuwde proefbedrijf kunnen bezoekers zien hoe een goed reinigingsprotocol korte metten maakt met bacteriën. Dit in combinatie met zorgvuldig gecoate vloeren en wanden, goede zeep en goede desinfectiematerialen. Welke invloed vliegen, ongedierte en vervuilde waterleidingen (biofilm) op de verspreiding van ziekteverwekkers heeft wordt bezoekers meer dan duidelijk gemaakt. En uiteraard is te zien welke maatregelen effectief zijn en welke niet. En wat het HyCare Proefbedrijf/Academy ook bijzonder maakt is een klein bioscoopje waar Schippers 3D-instructiefilms vertoont.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Broer de Boer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top