Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenTV-programma Foodmakers filmt in innovatieve Varkenshoff

Varkenshoff: de eerste overdekte uitlooptuin voor varkens

De familie Noordman in Lemelerveld bouwde in een serrestal een nieuw type varkensonderkomen. De varkens doen daar binnen wat ze buiten graag zouden willen doen: 'wel'zijn en vreten van de kruiden en struiken langs de hokken. 

Zoon en potentieel opvolger Niels Noordman werkte graag mee aan opnamen voor RTL4 om te laten zien hoe de varkens gehouden worden in een tuinachtige omgeving:,Dit is een mooie kans om te laten zien waarom wij het hier zo doen. Het is zo belangrijk burgers te informeren over ons werk. Veel mensen weten zo weinig over de varkenshouderij. Veel kritiek die je hoort is te wijten aan onwetendheid.” Zijn vader Herbert (‘Ik hoef niet zo nodig in beeld’) is het daar mee eens; ,Laat ze maar het eerlijke verhaal in beeld brengen”.

Noordman varkenshof Lemerveld
Noordman varkenshof Lemerveld
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Tuinachtige omgeving

Op de recentelijk gebouwde ‘Varkenshoff’ lopen sinds kort de eerste zeugen met biggen rond in een tuinachtige omgeving. Herbert is er best trots op, ook al zal deze stal met onder meer ontvangst- en vergaderruimte pas na de zomer helemaal klaar zijn. ,,We zijn graag innovatief bezig, zoeken naar een nieuwe wijze van varkens houden. Dit concept Varkenshoff is nieuw in Nederland en gericht op de natuurlijke behoeftes van varkens. Eigenlijk kunnen de dieren binnen doen wat ze buiten zouden willen doen. Ze kunnen vreten van de kruiden en struiken langs de hokken. De dieren blijven ook in leefgroepen bij elkaar. Met 20 zeugen en biggen is dit qua aantallen relatief bescheiden. Bij onze gesloten Veldhoek Porc gaat het om 400 zeugen en 4.000 vleesvarkens met Beter Leven 1 ster. Of de Varkenshoff ook sterrenvlees wordt? Daar zijn we nog niet eens serieus mee bezig geweest. Een ster moet makkelijk haalbaar zijn, misschien wel 3 sterren. Voor de afzet denken we trouwens eerder aan het zelf gaan vermarkten van het vlees.”

Basis in orde

Niels Noordman's echtgenote, Annemarie, ook geïnterviewd, is blij met de tv-aandacht voor Varkenshoff, maar benadrukt dat Veldhoek Porc voor het bedrijf belangrijker is. Hun werkwijze als voorlopers mag in ieder geval niet gezien mag worden als veroordeling van de collega-varkenshouders, zo benadrukt ze. ,,Elke keuze die je maakt als varkenshoudster moet echt bij je passen. Ieder doet het ook op zijn eigen manier. Zo’n innovatieve nieuwe afdeling kan alleen maar als je basis in orde is.”

Herkomst voedsel

Erik Back, veehouder in Lutten en mede-initiatiefnemer van Foodmakers komt een kijkje nemen bij de opnames in Lemelerveld. Voor de zomer van 2016 sprak hij met Henk Bout van mediaproductiebedrijf United. ,,Henk vertelde dat hij zich vaak afvroeg waar zijn voedsel precies vandaan komt. In de supermarkt kocht hij altijd de duurste eieren, maar hij wist eigenlijk helemaal niet of dat het beste was. Na de vakantie zijn we vorig jaar serieus met de voorbereidingen van Foodmakers begonnen. Dat moest een onafhankelijk online kanaal en tv-programma worden waarin we het verhaal van boer tot bord laten zien.”

Platvorm foodmakers

Foodmakers is geen voorlichtings- of reclameprogramma voor de landbouw, zo stelt Back. ,,We geven een objectief beeld van de sector. Dat kan soms lastig zijn, want je praat over zaken waar iedereen een eigen mening over heeft. We laten dus de keuzes zien die boeren maken, maar zeggen er niet bij of die nu goed of fout zijn. Afgelopen maanden met de uitzending van de zondagse programma’s op RTL4 was maar het begin. Na de zomer zullen we zeker met meer nieuws komen over verdere uitbreiding van het platform Foodmakers.” De eerste tv-uitzendingen van Foodmakers zijn volgens Back in ieder geval ‘boven verwachting’ bekeken.

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Lauk Bouhuijzen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top