Hilvarenbeekse veehouders 'winnen' voedselbos voor varkens

De twee veehouders krijgen de ruimte om op bijna zeventien hectare grond van de provincie aan weerszijden van de Reusel, in Diessen en Haghorst hun plannen uit te voeren.
Die percelen kunnen ze pachten dankzij deelname aan de prijsvraag 'Natuurlijk ondernemen', die het Groen Ontwikkelfonds Brabant, een BV van de provincie, organiseerde met de bedoeling nieuwe natuur te creëren op agrarische gronden.
Gesloten biologisch bedrijfssysteem
Het plan omvat het aanleggen van nieuwe natuur op akkers en graslanden. Daarnaast willen ze houtsingels, natuuroevers, flora- en faunarijke randen en overblijvende akkerlanden aanleggen. De producten voor dierlijk gebruik uit het gebied van zowel natuurlijke als agrarische oorsprong gaan ze tot meerwaarde brengen in een gesloten biologisch bedrijfssysteem.
Regionale verkoop
Aan de producten voor menselijke consumptie wordt een meerwaarde toegevoegd en deze worden verkocht in een korte keten van producent direct naar consument via een eigen boerderijwinkel en regionale verkoop.
De houtopbrengst van de houtsingels willen ze een meerwaarde geven door ze als energiebron voor huis en bedrijfsruimte te gebruiken. Daarnaast gaan ze activiteiten organiseren voor bewoners, scholieren en streekpartijen om deze te betrekken bij de uitvoering van het initiatief.
Prijsvraag
Het Groen Ontwikkelfonds Brabant organiseerde begin dit jaar een prijsvraag, waarbij ondernemers en burgerinitiatieven plannen konden indienen voor het buitengebied van Breda, Hilvarenbeek, Meijerijstad en Son en Breugel.
Voorwaarde was wel dat op de beschikbare grond natuurontwikkeling en ondernemerschap op een creatieve wijze werden gecombineerd. De inschrijvers moesten bereid zijn om de percelen ‘natuurinclusief’ in te richten en te beheren. Behalve versterking van natuurwaarden stond ook de ontwikkeling en toepassing van vernieuwende verdienmodellen centraal.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Nico van den Broek