Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen'Stalbranden hebben impact op vleesconsumptie'

'Stalbranden hebben impact op vleesconsumptie'

41 procent van de mensen zegt minder vlees te eten sinds er calamiteiten in de vleessector, zoals de stalbrand in Erichem, aan het licht komen. Dat meldt stichting Natuur & Milieu naar aanleiding van haar Vegamonitor.

Natuur & Milieu heeft het bureau Panelwizard een onderzoek laten uitvoeren onder 1051 Nederlanders van 16 jaar en ouder. In het afgelopen weekend is daarbij tevens een vraag over stalbranden gesteld aan 661 Nederlanders.

Daarbij gaf 41 procent van de respondenten aan minder vlees te eten en 66 procent zegt bereid te zijn om minder vlees te eten als dit helpt om stalbranden en andere ‘misstanden’ te voorkomen. Verder vindt 88 procent dat de overheid dringend meer aandacht moet besteden aan dierenwelzijn bij slachthuizen en grote koeien- en varkensstallen.

Daling vleesconsumptie
Als de uitslagen van het onderzoek een goede referentie zijn van wat de gemiddelde Nederlander denkt en als men zijn of haar consumentengedrag vervolgens daadwerkelijk verandert, dan lijkt een grote stalbrand zoals in Erichem een behoorlijke impact te kunnen hebben op de consumptie van vlees.

Uit de Vegamonitor concludeert Natuur & Milieu dan ook dat de vleesconsumptie verder daalt. Het gemiddeld aantal dagen dat de respondenten in het onderzoek vlees eten, neemt af. In 2011 werd nog gemiddeld 5,7 dagen per week vlees gegeten, nu is dat 4,8 dagen per week.

CBS-cijfers
De vleesconsumptie neemt jaarlijks met 1 kilo per Nederlander af, blijkt ook cijfers van het CBS. Natuur & Milieu voert sinds 2011 campagne voor het eten van minder vlees. Van de ondervraagden is 61 procent zich bewust van de impact van vleesproductie op het milieu.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat in de horeca meer vlees gegeten wordt. Van de respondenten bestelt 70 procent vlees of kip bij het uit eten gaan. Dit percentage ligt iets hoger dan vorig jaar. Van de deelnemers aan het onderzoek vindt 36 procent het aanbod van vegetarische gerechten in restaurants te beperkt en 34 procent zou meer keuze willen.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Tekst: SNM

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Stalbranden
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top