‘Precisieveehouderij verbetert resultaten varkenshouderij'

Na een rapport van de ABN-Amro komt nu ook de Rabobank met een onderzoek over precisieveehouderij. De bank splitst de technologie in twee groepen.
De eerste groep bestaat uit sensortechnologie voor het individuele dier, zoals slimme oormerken of camera's die gedrag analyseren. Ziektes kunnen hierdoor eerder opgemerkt worden.
De tweede groep richt zich op het digitaliseren van zaken als klimaatbeheersing of het voersysteem, waardoor de algemene bedrijfsvoering verbetert.
Sneller beslissen
Precisieveehouderij in de varkenshouderij draait volgens de Rabobank om het doorlopend automatisch verzamelen ven gebruiken van data op een varkensbedrijf. Met de data kan de varkenshouder sneller en beter geïnformeerde beslissingen nemen over het managen van zijn bedrijf. Dat geldt zeker als de bedrijven groot zijn, waardoor het lastiger is om het overzicht te bewaren.
Betere financiële resultaten
Op intensieve bedrijven kan slimme technologie volgens de Rabobank vooral een waardevolle bijdrage leveren aan het verminderen van voerkosten, veterinaire kosten, vervanging van zeugen en arbeidsdruk.
Ook kunnen opbrengsten per dier verbeteren, een beter dierwelzijn en gezondheid realiseren, hogere duurzaamheid verwezenlijken en uiteindelijk betere financiële resultaten boeken. Door slimmer te produceren verbetert de marge voor de ondernemer.
Tien procent besparing
Experimenten in proefstations met echt individuele, dagelijks aangepaste voeding van varkens laten bijvoorbeeld zien dat 5 tot 10 procent besparingen op voerkosten mogelijk is.
Bovendien kan de uitstoot van ammoniak en fosfaat hiermee ook behoorlijk omlaag. Maar de Rabobank zegt wel dat dit in praktijksituatie nog lastig is uit te voeren.
Conceptborging
De voordelen van precisieveehouderij gaan volgens de Rabobank echter verder dan de stal. Zoals het efficiënter gebruik van grondstoffen, meer transparantie in de keten en het creëren van toegevoegde waarde voor de consument. De technologie is bijvoorbeeld te gebruiken om een antibiotica-vrij vleesconcept in de varkenshouderij te borgen.