Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheid'Slofjesmethode' interessant voor Salmonella-onderzoek

'Slofjesmethode' interessant voor Salmonella-onderzoek

Het is gemakkelijk en goedkoper om met de slofjesmethode een Salmonella-besmetting aan te tonen in de vleesvarkenshouderij dan via bloedtappen. De Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV)gebruikte deze methode bij intern onderzoek.

De gebruikte methode komt uit de pluimveehouderij en houdt in dat je met slofjes aan je laarzen door de mest van meerdere hokken door een afdeling loopt. Vervolgens wordt de mest die op de slofjes zit onderzocht, om duidelijk te maken of er wel of geen Salmonella wordt gevonden.

Betrouwbare uitslag

Volgens varkensarts Trudy van der Ven, die het onderzoekproject bij vijftien varkenshouders in 2016 begeleidde namens KDV begeleidde, blijkt dat deze methode een zeer betrouwbare uitslag te geven of de stal besmet is of niet „En dat is mooi, want de slofjes-methode is een stuk eenvoudiger dan het gebruikelijke bloedonderzoek en bovendien goedkoper, efficiënter en diervriendelijker. Dat was dus al winstpunt één van ons Salmonella-project.”

Oorzaak bij vleesvarkens

Het onderzoek is gedaan bij vijf boeren uit categorie 1 en vijf uit respectievelijk categorie 2 en 3. Van der Ven: „We hebben bij KDV ontdekt dat de besmetting meestal ontstaat bij de vleesvarkens. We hadden verwacht dat de oorzaak van de besmetting vooral bij de zeugen en jonge biggen zou liggen.” Het blijkt dat bij minstens de helft van de besmettingen de oorzaak juist bij vleesvarkens lag (in 50 procent van de gevallen was dit zeker). Slechts 23 procent van de besmettingen was ontstaan bij de fokker of tijdens het transport. En in 27 procent van de gevallen was het (nog) niet duidelijk te achterhalen. Deze ontdekking maakt de aanpak tot verbetering gemakkelijker volgens Van der Ven.

Maatwerkaanpak Salmonella

Van der Ven: „Een mooie bijkomstigheid was dat de helft van de besmette bedrijven (met categorie 2 of 3) tijdens het onderzoek al gestart is met het aanpakken van het Salmonella-probleem. Na de inventarisatie zijn we samen met de dierenarts gaan kijken hoe we de Salmonella-besmetting konden gaan reduceren. En dat varieert per varkenshouderij. Bij het ene bedrijf bleken vooral verbeteringen nodig op het gebied van de bio-security, een ander bedrijf kon winst boeken bij ontwormen en ongediertebestrijding, terwijl bij het derde bedrijf verbeteringen nodig waren op het gebied van desinfectie van de stallen.”

Terugdringen

De KDV werkt dus actief mee aan het terugdringen van de Salmonella-besmettingen. Deze bacteriële infectie zorgt bij de varkens voor een slechtere groei en voederconversie. Ook Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is er veel aandacht voor besmetting van voedingsmiddelen met deze bacterie.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: KDV, Trudy van der Ven

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top