Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktBritten besmet door Duitse en Nederlandse varkensproducten

Britten besmet door Duitse en Nederlandse varkensproducten

Worstjes en ham van Nederlandse en Duitse varkens besmetten jaarlijks zo’n 150.000 - 200.000 Britten met het hepatitis-E virus. Dat meldt de Sunday Times. Als je varkensvlees goed verhit overleeft een virus het niet.

Het onderzoek waaruit dit blijkt, werd gedaan door overheidsinstelling Public Health England (PHE). Het betrof producten geleverd door een niet met name genoemde Britse supermarktketen. Maar algemeen neemt men aan dat het om Tesco gaat. Ook twee eerdere onderzoeken zouden al naar de huismerkvarkensvleesproducten van deze - niet genoemde supermarktketen - wijzen als bron van hepatitis E-besmettingen.

Eetgewoonten onderzoeken

Voor het onderzoek, dat al vorig jaar werd afgerond maar om 'redenen van gevoeligheid' niet eerder dan deze zomer naar buiten kwam, plozen de Britse wetenschappers de eetgewoonten van 60 hepatitis E-patiënten uit. Ze traceerden de besmetting naar varkensvleesproducten en varkensworstjes die 'Supermarket X' onder huismerk verkoopt. De worstjes worden gemaakt van Europees vlees, vooral uit Nederland en Duitsland. De in de worstjes aangetroffen virusvariant komt niet voor in Britse varkens. De PHE-onderzoekers schatten in het onderzoek dat jaarlijks 150.000 - 200.000 Britten besmet worden met het HEV G3-2 virus in geïmporteerd varkensvlees oplopen. Onderzoekers van óns RIVM troffen voor 2010 al bij ruim de helft van de varkensbedrijven het hepatitis-E-virus type 3 aan in de mest.

Vers varkensbloed

De Britten signaleren dat het gebruikelijk is op het Europese vasteland om ongesteriliseerd varkensbloed te gebruiken voor vleeswaren als leverworst. Hierover trok vorige maand de Nederlandse viroloog A.C.M. Hans Zaaijer ook aan de bel. Hij vermoedt al langer dat het hepatitis-E virus zich verspreidt via de voedselketen. Uit onderzoek zou blijken dat in 80 procent van leverworst en varkenspaté's die in de Nederlandse schappen ligt het virus aantoonbaar is. Overigens worden de meeste mensen niet erg ziek van een Hepatitis E-besmetting, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er een ernstige leveraandoening door krijgen of zelfs overlijden. Een besmetting heeft wel gevolgen voor bloed- orgaan en weefseldonaties en vergt nu extra screening.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Tekst: Foodlog

Beeld: Twitter

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top