Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarkt'Varkenshouderij heeft Hepatitis E in Nederland onder controle'

'Varkenshouderij heeft Hepatitis E in Nederland onder controle'

De Britten betichten Duitsland en Nederland ervan dat hun varkensvlees jaarlijks zo'n 150.000 besmettingen veroorzaakt. Volgens de brancheorganisaties voor de vlees- en vleeswarenindustrie hebben wij in Nederland het hepatitis E vraagstuk onder controle.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) stellen dat de Hepatitis E effectief wordt beheerst en dat de Nederlandse leveranciers veilige grondstoffen en producten leveren: „In Nederland is het risico bekend in de hele productieketen: bij de varkenshouders, bij de varkensslachterijen en bij de producenten van vlees(waren)producten. Op grond van gerichte en effectieve beheersmaatregelen en op basis van eerdere rapportages van de NVWA is het gezondheidsrisico van hepatitis E relatief gering.” Bij mensen met een (sterk) verminderde weerstand kan het leiden tot geelzucht (griepverschijnselen), tot leverfalen en het vormt verder alleen een gezondheidsrisico bij mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad.

Goede verhitting

Overdracht bij de consument kan plaatsvinden via varkenslevers, die niet voldoende zijn verhit. Ook varkensvlees, varkensbloed en natuurdarmen zijn onderzocht, maar die dragen het virus niet noemenswaardig over. Eerder onderzoek (NVWA, Sanquin bloedbank) heeft blijkens deze brancheorganisaties bevestigd, dat een goede verhitting van vooral de lever als grondstof tot producten leidt, die net zo veilig zijn als andere varkensvleesproducten. De brancheverenigingen onderschrijven de voedingsadviezen voor mensen met een verhoogd risico om varkensleverproducten en samengestelde niet-verhitte varkensvleesproducten te mijden, als de productinformatie onvoldoende inzicht geeft over de productiewijze.

Tekst: COV, VNV

Beeld: Twitter

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top