Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesOok grondstoffengigant Cargill gelooft in namaakvlees

Ook grondstoffengigant Cargill gelooft in namaakvlees

Eén van de allergrootste investeringen van de traditionele vleessector in de ‘namaak’vleessector staat er aan te komen. Cargill gaat investeren in Memphis Meats, een startup die technologie ontwikkelt om namaakvlees te creëren op basis van zichzelf reproducerende dierlijke cellen.

Memphis Meats wil vlees maken dat minder schadelijk is voor het milieu en waarvoor geen dieren voor hoeven geslacht te worden. „We willen dit product kunnen aanbieden voor mensen die bezorgd zijn om bijvoorbeeld dierenwelzijn”, zo klinkt het bij Cargill. In de VS wordt veel werk gemaakt van een nieuwe generatie vleesvervangers. Die moet zo goed zijn dat ze zowel qua smaak als qua textuur en vorm nog nauwelijks te onderscheiden zijn van echt vlees.

Dierlijke cellen

Momenteel duurt het hele proces zoals Memphis Meats dat ontwikkelde drie tot zes weken. Er worden cel-samples genomen van echte dieren. Wetenschappers isoleren vervolgens cellen die in staat zijn om zichzelf te vermenigvuldigen en voegen zuurstof en nutriënten toe om spierweefsel te creëren. Daarvan worden balletjes, hamburgers of kippenreepjes gemaakt. Uit een enquête blijkt dat ongeveer een derde van de Amerikanen bereid zou zijn om geregeld namaakvlees te eten. De helft zou namaakvlees op basis van dierlijke cellen verkiezen boven vleesvervangers op basis van soja.

Kunstvlees big business

Volgens sommigen heeft kunstvlees de toekomst en heeft dit potentie om ‘big business ‘ te worden. Wereldwijd worden er miljarden gepompt in de ontwikkeling van artificieel vlees dat qua smaak, textuur en uiterlijk op echt vlees lijkt. Zo investeerde Bill Gates, miljardair en oprichter van Microsoft, samen met andere grote investeerders 75 miljoen investeren in Impossible Foods, maker van kunstvlees. De verwachting is dat de productie van kunstvlees een geduchte concurrent gaat worden van onder meer de varkenshouderij. De consumentprijzen hiervan zouden aanzienlijk lager liggen en bovendien een duurzaam alternatief zijn voor echt vlees.

Uit plantaardige eiwitten

Wageningen UR wil over vier jaar een nieuwe generatie kunstvleesproducten hebben ontwikkeld, die het echte varkensfilet kan vervangen. Dat gebeurt binnen een aantal bedrijven via de publieke-private samenwerking (PPS) Plant Meat Matters. De Wageningen Universiteit heeft al bijna twintig jaar aan de zogeheten ‘shear-cell’-technologie gewerkt. HIerbij worden plantaardige eiwitten via milde bewerkingsstappen omgezet in gelaagde en vezelachtige structuren, die qua uiterlijk en textuur veel op vlees lijken.



Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Tekst: Wall Street Journal

Beeld: Impossible Foods

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top