Maximale 500.000 euro per locatie om te stoppen

Varkenshouders die niet meedoen aan de Stoppersregeling 2020, kunnen zich vanaf 1 september aanmelden voor deze regeling op www.ontwikkelingsbedrijfvarkenshouderij.nl.
De eerste fase van de regeling, die geopend is vanaf 1 september, biedt ondersteuning aan stoppende varkenshouders, die niet meedoen aan de stoppersregeling 2020.
Op basis van de gemeten impact op nabije burgerwoningen selecteert Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij de locaties.
De uitgekozen locaties ontvangen een vergoeding die in twee delen is gesplitst: een marktconform bedrag voor de varkensrechten in de desbetreffende regio van het bedrijf en een vergoeding per aanwezig varken voor het beëindigen van de varkenshouderij op de locatie.
Tweede fase
In de tweede fase verkoopt het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij vanaf 2018 de opgekochte varkensrechten, tegen nader vast te stellen voorwaarden, aan uitbreidende varkenshouders met een beter ontwikkelingsperspectief qua locatie.
Op deze manier beoogt de Coalitie ViVa de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren en bedrijven met toekomst in de varkenshouderij de kans geven te ontwikkelen en te innoveren.
Aanmelden regeling
De aanmeldtermijn voor de regeling van het beëindigen van een locatie geldt van 1 september tot en met 31 oktober 2017. De aanvragen rangschikt Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij per regio (conform de Regeling Meststoffenwet). Eind dit jaar krijgen de aangemelde bedrijven uitsluitsel.
Uiterlijk 1 januari 2019 moeten de geselecteerde locaties hun intensieve veehouderij beëindigen en vervalt hun vergunning.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: POV
Beeld: Ellen Meinen