EU helpt Poolse varkenshouders vanwege varkenspest

Een van de ergste infectieziekten voor varkens, Afrikaanse varkenspest, is sinds 2014 in de regio van de oostelijke grens van de EU aanwezig.
Om de ziekte te beheersen en nieuwe uitbraken te vermijden, zijn op Europees niveau strikte sanitaire beperkingen opgesteld. De Poolse autoriteiten hebben verdere eisen ingevoerd in gebieden die het grootste risico lopen.
Het besluit van de Commissie is specifiek gericht op Poolse varkenshouders die niet meer dan 50 varkens of biggen (tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017) bezitten en zich in gebieden met een hoog risico op Afrikaanse varkenspest bevinden.
Financiële steun
Vanwege hun beperkte omvang en middelen kunnen sommige kleine varkenshouders niet voldoen aan de nieuwe Poolse eisen en zouden ze daarom moeten stoppen met de productie van varkensvlees.
De financiële steun van 9,3 miljoen euro, die door de Europese Commissie is overeengekomen, wordt voor maximaal 10.000 varkens en 171.654 varkens verstrekt. Boeren krijgen 33 euro per big en 52 euro per varken.
Varkenshouders moeten de hulp zelf aanvragen en ze worden binnen 12 maanden na de inwerkingtreding van de nieuwe regels op 19 september uitbetaald. Boeren die in aanmerking komen voor Europese steun, mogende varkensvleesproductie alleen herstarten als zij aan de nieuwe eisen kunnen voldoen.
Gemeenschappelijke marktordening
De financiële steun voor Poolse boeren komt uit de gemeenschappelijk landbouwbeleidsbegroting van de EU en valt onder de bepalingen van de gemeenschappelijke marktordening voor landbouwmarkten.
Deze regels stelt de Commissie in staat om tijdelijke steunmaatregelen (voor maximaal twaalf maanden) voor elke sector, die onder de gemeenschappelijke marktordening valt, te nemen. Dit is de eerste keer dat deze bepalingen zijn geïmplementeerd sinds de regels in 2013 zijn goedgekeurd.