Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktHygiëne aan karkassen in slachthuizen kan beter

Hygiëne aan karkassen in slachthuizen kan beter

Inspecteurs van de NVWA constateerden in de eerste helft van 2017 vaker verontreinigingen van karkassen tijdens het slachtproces dan in 2016. Dat beeld gold ook voor de eindcontrole. De bevindingen zijn van toepassing op de grote roodvleesslachthuizen. Samen nemen ze ongeveer 90 procent van de productie voor hun rekening.

Volgens de NVWA is meer aandacht voor het voorkomen van verontreiniging van karkassen tijdens het slachtproces en tijdens de eindcontrole noodzakelijk. Hanteren van een meer flexibele slachtsnelheid zou een bijdrage leveren aan minder verontreinigingen. „Een klein aantal grote slachthuizen scoort slecht op het gebied van hygiëne bij karkassen,” schrijft de NVWA. Welke dat zijn wordt niet bekend gemaakt: „De NVWA streeft ernaar om begin volgend jaar de bedrijfsnamen openbaar te maken in de naleefmonitor.” Wel zegt de voedselveiligheidswaakhond juist bij middelgrote en kleine slachthuizen een stijgende naleving te zien bij de hygiëne van karkassen.

Analyse van controlelijsten

Slachthuizen zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Daar waar dit niet gebeurt, neemt de NVWA enerzijds corrigerende maatregelen. Anderzijds maakt de organisatie rapporten van bevindingen op met als doel het bedrijf alsnog te laten voldoen. Inspecteurs van de NVWA kijken aan de hand van dagelijkse controlelijsten wat er wel en niet goed gaat tijdens het slachtproces. Daarbij beoordelen ze vooral risico-onderdelen als hygiënisch werken en dierenwelzijn. Uit analyse van controlelijsten ontstaat een duidelijk beeld van de naleving bij een slachthuis. Deze manier van werken is een onderdeel van het 'Plan van aanpak NVWA' uit 2014 en resulteert in een uniforme manier van toezicht op roodvleesslachthuizen.

Dierenwelzijn

Sinds 2015, de start van de nieuwe manier van toezicht, voerde de NVWA tienduizenden inspecties uit bij de betreffende slachthuizen. Uit de analyse blijkt dat de naleving is verbeterd en dat bedrijven vaker uit zichzelf voldoen aan wet- en regelgeving. Op het gebied van dierenwelzijn is de naleving op een behoorlijk hoog niveau.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top