Energieverbruik varkenshouderijen verschilt enorm

Door de bedrijven te toetsen aan een gemiddelde norm voor verbruik van zowel brandstof als elektra kan bepaald worden of op een bedrijf efficiënt omgegaan wordt met energie.
Ventilatie bepaalt 50 procent tot 70 procent van het stroomverbruik. Daarom moet hier altijd kritisch naar worden gekeken. Een onjuiste afstelling van de ventilatie kan de oorzaak kan zijn van een te hoog brandstofverbruik.
Jan Pijnenburg, specialist energiebesparing: „Ook de verlichting vormt vaak een onderdeel van de bedrijfsscan. Motoren die gebruikt worden voor het verpompen van voer, water of lucht moeten ook efficiënt werken. Dit geld zowel ten aanzien van de aansturing als de flow. Het verbruik kan hiervan vaak gehalveerd worden. Op al deze onderdelen valt vaak veel te besparen.”
Beter resultaat
Een vooroordeel van veehouders is soms dat energie besparen ten koste gaat van het resultaat. Daarom is het volgens Pijnenburg van belang dat de scan gedaan wordt door iemand die verstand heeft van de diercategorie waar het om gaat, bij voorkeur door een klimaatspecialist.
„We komen vaker tegen dat de besparing het resultaat gaat helpen dan dat het averechts werkt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld biggenlampen die onnodig lang blijven branden op een hoog vermogen. Biggen liggen juist onder de lamp vandaan, de afdeling wordt te warm, de zeug vreet niet meer zo goed, met een verlaagde melkproductie en onnodig conditieverlies ten gevolg. Als je dan laat zien op een bedrijf hoe je met minder energie, betere omstandigheden voor de dieren creëert, is een veehouder altijd direct overtuigt.”
Scherper inkopen
De inkoop van energie is voor alle bedrijven een jaarlijks terugkomen thema. Het is bij veel mensen wel bekend dat met het slim inkopen van energie nog geld te verdienen valt, maar nog niet iedereen doet het ook daadwerkelijk. Door gezamenlijk inkoop kan een gemiddelde kostenbesparing worden gerealiseerd van ongeveer 40 procent op uw meetdiensten.
Energie opwekken
Een agrarisch bedrijf biedt mooie kansen voor opwekking van duurzame energie, waaronder zonnepanelen. DLV Advies ziet in de praktijk dat steeds meer agrariërs hier in investeren en dat ook de systemen in omvang toenemen. De toenemende omvang betekent ook dat de financiële en veiligheidsrisico’s groter worden. Het plaatsen van zonnepanelen is maatwerk en vraagt een goede voorbereiding.
Als het gaat over de productie van zonne-energie moet een varkenshouder vooruit denken en een gedegen plan vooraf maken. Ook als hij op korte termijn geen concrete plannen heeft in die richting kun je alvast inspelen op de toekomst. Bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen moet men altijd op de brandveiligheid letten en aan een verzekeringspolis denken.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: DLV Advies
Beeld: Ruben van Boekel