Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoeding'Duurzame voedselproductie zonder landbouwhuisdieren onhaalbaar'

'Duurzame voedselproductie zonder landbouwhuisdieren onhaalbaar'

Nederland heeft een aandeel van 1 procent van de wereldwijde varkensproductie, zo’n 110 miljard kg. Daarbij emitteert het gemiddelde Nederlandse varkensbedrijf maar een vijfde gedeelte van wat wereldwijd gebruikelijk is in een varkensstal. Vanuit het duurzaamheidsperspectief is er mondiaal nog een verdubbeling van de dierlijke eiwitproductie noodzakelijk.

„De Nederlandse varkenshouderij heeft de laagste carbonfoodprint ter wereld.” Die uitlating deed Martin Scholten directeur Animal Sciences Group, Landbouw van Wageningen UR.  Scholten hield tijdens de Clinic DanAvl 2017 het gezelschap van circa 200 varkenshouders voor: „Vee speelt een zeer belangrijke rol in onze voedingkringloop, maar varkenssector moet die boodschap veel beter uitdragen". Vee is volgens hem namelijk de oplossing voor het sluiten van dit kringloopsysteem. Varkens, kippen en rundvee heten niet voor niets landbouwhuisdieren: „En daarvan weten we dat ze vroeger al een belangrijke rol speelden in de kringloopsluiting van de toenmalige samenleving. Maar nu moet het anders gebeuren, slimmer.”

Eiwittransitie niet de oplossing

Over de eiwittransitie (meer voedingseiwitten uit plantaardig materiaal) zei Scholten: „Ik draai het om: we kunnen niet buiten vlees als essentiële eiwitbron. En ik ben van mening dat het varken zal daarin mondiaal een belangrijke rol zal blijven spelen.” Daarbij wordt het volgens de spreker wel belangrijk om ‘vergeten’, moeilijk ontsluitbare plantaardige eiwitbronnen in te gaan zetten voor dierlijke eiwitproductie. Ook denkt hij aan de teelt van - nieuwe - dubbeldoel gewassen, die in de toekomst een belangrijke rol moeten gaan spelen: „Gewassen die zowel optimaal geschikt zijn voor consumptie als voor de productie van veevoer. Ze kunnen ook dienen als grondstof voor de productie van dierlijke eiwitten uit bijvoorbeeld insecten. De meest duurzame verhouding is de productie van 25 procent dierlijke en 75 procent plantaardige eiwitten.”

Dierlijke eiwitten

Voor het realiseren van een efficiënte keten, waarin duurzaam voedsel geproduceerd wordt, is in de visie van Martin Scholten vanuit het wereldperspectief op termijn nog een verdubbeling nodig  van de dierlijke eiwitproductie ten opzichte van nu. „Maar ik zie dat breder dan uitsluitend Nederland. Mest als product kunnen we nog beter benutten. Net als vroeger. Mest moet terug in het kringloopsysteem. De vezels in de verse mest laten we eigenlijk nog onbenut.”

Insteek: kringloopsluiting

Het belang van de intensieve veehouderij in de samenleving moet volgens Scholten beter gecommuniceerd worden. Hij heeft signalen gekregen dat het nieuwe kabinet gaat insteken op het sluiten van kringlopen: „Dat is gunstig voor de landbouw, want daar kan niemand tegen zijn. Roer op een verjaarsfeestje het onderwerp van voedselverspilling eens aan. Als er in Nederland geen varkens, pluimvee en runderen meer zijn, zou deze gigantisch zijn. Nog steeds is er geen duurzame voedselproductie mogelijk zonder landbouwhuisdieren in onze samenleving.”

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Robert Ellenkamp

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top