Belgische burgers willen hoorzitting CETA

Als de handtekeningen geldig blijken, moeten de organisaties volgens het reglement worden gehoord in de commissie Buitenlands Beleid. Door de steun voor hun eisen voelen de burgerplatformen zich gesterkt om het parlement om een volksraadpleging over CETA te vragen.
Het verzet tegen het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada kwam vooral uit Waalse hoek, maar ook in Vlaanderen blijken nog steeds veel mensen tegen de overeenkomst gekant.
De voornaamste kritiek is dat veehouders benadeeld worden. Er zal tot zestien keer meer vlees worden ingevoerd uit Canada, waardoor veehouders nog meer problemen krijgen om een goede prijs voor hun product te krijgen.
Een andere kritiek is dat gemeenten en regio's kunnen worden vervolgd als ze wetgeving opstellen die indruist tegen de belangen van multinationals. Daarbij kunnen miljoenen of miljarden euro's aan schadeclaims worden geëist.
De beide burgerplatformen willen verhinderen dat de sociale wetgeving, milieu- en arbeidsstandaarden, landbouwproducenten en publieke diensten de speelbal worden van regulering op maat van multinationals en niet van het algemeen belang. Ze vragen een alternatief handelsbeleid in Europa.