Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingPig Business thema-avond ‘Voeding’ in Nederweert-Eind

18/10: Pig Business thema-avond ‘Voeding’ in Nederweert-Eind

Jos van Acht duikt op 18 oktober als gastspreker tijdens de PIG Business thema-avond diep in de materie van de voeding van zijn vleesvarkens. De Gasselse varkenshouder optimaliseert geheel buiten de mengvoerindustrie om zijn rantsoenen en kan daar boeiend over vertellen. Maar, bovenal deskundig!

In zijn inleiding staat het samenstellen van de rantsoenen centraal en dus niet de techniek van het zelf malen en mengen. Van Acht: „Voeding is ongelofelijk complex, maar je moet het eenvoudig houden.” Zijn aanpak scheelt tijd, maakt het minder afhankelijk van technische storingen en is vrij van tussenopslag. Voor de insiders: een hamermolen ontbreekt op dit bedrijf. De techniek is nog ongeveer hetzelfde als tijdens de start in de tachtiger jaren. De natte en droge producten koopt Jos zelf in, soms zijn daar heel bijzondere bij. Hij maakt graag gebruik van zoals hij het betitelt: 'de duwmarkt.

Terugblik

Uiteraard blikt Jos van Acht ook terug op hoe hij ertoe kwam om zich op rantsoenoptimalisatie te richten. Als jonge varkenshouder schreef hij daarvoor op de Commodore 64 al computerprogramma’s. U zult ook zien in zijn presentatie dat hij qua automatisering met zijn tijd meegegaan is. De groeicurves en de eiwitbehoefte van de genetica, die hij gebruikt, zijn natuurlijk bekend. Echter, Van Acht kan daar haarfijn zijn cijfers overheen leggen en daardoor op het resultaat voeren: in goede en slechte tijden. Als meer of juist minder spek gewenst is. En soms komt hij tot bijzondere conclusies. En welke dat zijn? Dat hoort u tijdens zijn inleiding in Het Boerenerf te Nederweert-Eind.

Hier kunt u zich opgeven voor deze info avond

Workshops

Na de inleiding van Jos van Acht zijn er vanaf circa 20.30 uur vier workshops van 20 minuten. Experts van Boehringer Ingelheim, ForFarmers, Nuscience en Voergroep Zuid gaan met de bezoekers aan het werk over de mogelijkheden die er zijn om te sturen op het voerresultaat. Bekijk hier de informatie over de workshops op 18 oktober. De avonden zijn vrij voor varkenshouders.

Avondprogramma
19.15 - 19.30 uur: Inloop met koffie of thee
19.30 – 20.15 uur: Gastspreker Jos van Acht, Gassel (NBr.)
20.30 – 22.15 uur: workshop Voeding: sturen op voerresultaat
22.15 - 00.00 uur: Barpraat met een drankje en gehaktbal

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Broer de Boer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top