Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoeding‘Vraag de mengvoerleverancier de oren van het hoofd’

‘Vraag de mengvoerleverancier de oren van het hoofd’

Vleesvarkenshouder Jos van Acht hield woensdagavond 18 oktober een inleiding over het zelf voer maken. Hijzelf deelde hiermee zijn 30 jaar ervaring met de bezoekers van de Thema-avond ‘Voeren’ van Pig Business.

De belangrijkste conclusies die hij aan varkenshouders gaf die dit ook doen of van plan zijn te doen waren de volgende:
- investeer niet alleen in apparatuur maar ook in jezelf;
- ga cursussen / studiedagen over varkensvoeding volgen;
- google, je staat versteld hoeveel praktische info je vindt;
- koop een PigScale of weeg dieren regelmatig;
- vraag je mengvoerleverancier de oren van zijn kop.

In Jos zijn inleiding voor een 120 man groot publiek staat het samenstellen van de rantsoenen centraal en dus niet de techniek van het zelf malen en mengen. Hij gaf zijn collega’s ook het advies om te overwegen om niet ‘standaard’ tarwezetmeel te blijven gebruiken, nu dit bijproduct zo duur is: „Vraag je mengvoerleverancier om advies voor alternatieve samenstellingen.”

Natte producten

De natte en droge producten koopt Jos zelf in. De natte grondstoffen zijn: aardappelstoomschillen, broodmelange, feedmelk, hedimol/biergist (seizoenafhankelijk), een hoogwaardig eiwitproduct, ProtiWanze, soyfeed, rode bieten condens en tarwezetmeel. Dat laatste allen bij een gunstige prijsstelling. Min of meer haalde hij uit naar collega’s die ondanks de hoge prijs traditioneel tarwezetmeel blijven voeren, wat de prijs alleen maar nog verder opdrijft. Zelf mengt en voert de Gasselse vleesvarkenshouder geheel buiten de mengvoederindustrie om. De inkoop van deze producten doet hij bij een zestal bedrijven.

Droge producten

Aan droge producten voert de varkenshouder momenteel tarwe, gerst, mais, tarwegries, sojaschroot HP, raapschroot. De producten worden voor hem gemalen bij een plaatselijke molenaar. Dat betekent voor hem: geen problemen door storingen bij het malen, een extra ingangscontrole, er is sprake van goede maalapparatuur, keuze in maalfijnheid en bovendien gaat de productie in kleine hoeveelheden voor maximaal 7 dagen, waardoor hij zijn silo’s optimaal kan benutten. Daarbij besteedt Jos het voorraadbeheer uit en zijn er over en weer mogelijkheden voor extra buffering van grondstoffen. Voor de vleesvarkens is verder sprake van7,5 tot 12,5 procent aanvullend voer.

Interessant

Echt interessant werd het toen Van Acht de curves van het potentieel van de genetica versus zijn gerealiseerde curves qua voederconversie, lysineopname en energie-opname liet zien. De groeilijn op zijn bedrijf is veel vlakker dan het advies op basis van de genetica gebruikelijk zou zijn. Hij maakte inzichtelijk dat zijn vleesvarkens in het begin te weinig lysine krijgen/kunnen opnemen en dat ze in het eind van de groeicurve juist meer krijgen. Dankzij de PigScale waarmee hij de dieren regelmatig weegt, kan hij bij met rantsoenberekeningsprogramma Bestmix optimaal sturen op spek en spiermassa. Daarbij rekening houden met de prijsstelling van te gebruiken grondstoffen. Voor zijn varkens produceert de vleesvarkenshouder uiteindelijk drie soorten voer. Hij liet zien hoe keurig de gerealiseerde gewichten op zijn bedrijf op de curve liggen die Topigs Norsvin adviseert bij de Tempo beer.

Speenbiggenvoeding

Van Acht fokt de speenbiggen zelf op. Daarbij is hij voorlopig afgestapt van een zelf samengestelde brijvoedering. Een leverancier levert standaardbrok en dat voert hij als een nat product in regelmatig kleine porties in Variomix-bakken. Dit moet resulteren in een zo goed mogelijke voorbereiding als vleesvarken om een zo vloeiend mogelijke lijn in de groei te krijgen. Want ook hier geldt voor Jos van Acht, net als bij zijn vleesvarkens: het gaat niet om de maximale groei maar om de optimale groei in elke periode om zo’n goed mogelijk resultaat te bereiken.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: John Peters

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top