Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktVarkensvlees nog steeds het meest gegeten vlees in Nederland!

Varkensvlees nog steeds het meest gegeten vlees in Nederland!

We aten in 2016 nog net zoveel vlees als een jaar eerder: 76,8 kg. Dat blijkt uit een onderzoek dat Wakker Dier liet verrichten. De consumptie van varkensvlees steekt daar met bijna de helft nog steeds met kop en schouders boven uit.

In 2016 verbruikte de Nederlander bijna 77 kilo vlees, gemeten in karkasgewicht: vlees inclusief botten. Ruwweg de helft hiervan wordt daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt 47,5 procent van varkens, bijna 29 procent van pluimvee en 20 procent van runderen. Ongeveer 2,6 procent is afkomstig van kalveren, schapen en geiten. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

Stabiliteit in EU

Het vleesverbruik in Nederland per hoofd ligt lager dan dat in Frankrijk, Duitsland en het gemiddelde van de Europese Unie en hoger dan dat in het Verenigd Koninkrijk en België. In de meeste lidstaten van de Europese Unie is het vleesverbruik per hoofd in de jaren 2012-2016 iets gedaald, maar in sommige landen zoals Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk veranderde het vleesgebruik nauwelijks.

Matiging 

Wakker Dier en Wageningen Economic Research schrijven als krtische noot hierbij wel: "De Nederlandse vleesconsumptie lag vorig jaar 46 procent hoger dan de hoeveelheid die het Voedingscentrum als maximum aanbeveelt." Volgens deze normen zou uit oogpunt van de gezondheid vooral flink gematigd moeten worden in de consumptie van rood vlees. Dit betreft het vlees van runderen, varkens en schapen. Deze consumptie zou gehalveerd moeten worden: "Om in de Nederlandse vleesconsumptie te voorzien moeten grote aantallen dieren worden gehouden. Het gaat bijvoorbeeld om meer dan 6,5 miljoen vleesvarkens, 141.000 kalveren en circa 185 miljoen vleeskuikens," Mondiaal zouden er echter op termijn met een groeiende wereldbevolking juist meer dierlijke eiwitten nodig zijn, mede ook vanwege de kringloopsluiting in de voedingsketen. Die uitspraak deed Martin Scholten, directeur van de Animal Science Goup Wageningen tijdens een congres van Next Genetix en Klasse KI. 

Wageningen Economic Research voerde de berekening voor de derde maal uit in opdracht van Wakker Dier op basis van statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de productie, invoer en uitvoer van vlees.

Meer informatie is te vinden in het rapport Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2016.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Tekst: Wageningen Economic Research, Wakker Dier

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top