Oirschotse varkenshouder winnaar EU PiG Grand Prix 2017

Van der Meijden is een van de acht winnende Europese varkenshouders en hij won in de categorie Vermindering Antibioticagebruik. Hij mag zich nu een Europees voorbeeldboer noemen en als ambassadeur naar buiten treden.
De Brabantse varkenshouder, die bekend staat als een goed en maatschappelijke bewuste ondernemer met onder meer de eerste brandveilige kraamstallen, maakt volgens de EU PiG Grand Prix 2017 jury gebruik van vergaande biosecurity om het antibioticagebruik naar een zeer laag niveau te verminderen. Hij neemt een proactieve houding aan om tegelijkertijd de gezondheidsrisico’s bij zijn varkens te verminderen.
Van der Meijden is de enige Nederlandse varkenshouder. De resterende zeven winnaars komen uit Denenmarken (drie winnaars), Duitsland, Spanje Finland en Ierland.
Nieuwe kraamstallen
In 2014 ontwierp Van der Meijden volgens de jury nieuwe kraamstallen met technologieën die een goede interne en externe biosecurity waarborgen. Hij en zijn medewerkers begonnen met verschillende kleuren te werken voor verschillende afdelingen met strikte protocollen en een managementsysteem dat gemakkelijk is uit te voeren.
Frisse lucht
De leefomgeving van de varkens was daarnaast de belangrijkste factor in gezondheidsrisico. Van der Meijden zorgde voor voortdurend frisse lucht met bijna geen ammoniakproductie. De technologie die ze hiervoor gebruiken is een koelplaat om de mest onder de kraamstallen tot 15 ° Celsius te verlagen. Dit betekent schonere lucht binnen en buiten de boerderij. Gezonde varkens en een betere werkomgeving voor de medewerkers. De investering voor dit bedrijf was 1.500 euro per zeug, inclusief het voersysteem, het gebouw en ook de opleidingszalen en het terras.
Voordelen
De kraamafdeling produceert nu één gespeende big per zeug per jaar meer. Ook blijken de vleesvarkens drie weken eerder het juiste slachtgewicht te bereiken. Er is besparing op de energiekosten door gebruik te maken van het koelplaatsysteem met warmtewisselaar. Antibioticagebruik is bijna tot nul teruggebracht als gevolg van alle investeringen en management. Een ander voordeel is het effect op het milieu, omdat de productie van ammoniak met 85 procent is verminderd.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Hein Klein Gunnewiek